Domů Zboží Od Kalkin

Prehnit, Brazílie, 20,52 ct., 19,1x14,4x9,2 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 13313623
Zobrazení: 21x
Vloženo: 28.4.2022
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Prehnit / ID - PRH-2080 / Brus - Kabošon / Hmotnost - 20,52 ct. / Rozm. - 16,8x14,5x9,7 mm / Čistota - Poloprůhledný /  Barva - Sytě žluto-zelená / Úpravy - Bez úprav / Původ - Brazílie

Kabošon prehnitu s pěkným, sytým odstínem a dobrou průhledností, která dává vyniknout vnitřnímu světlu. Na vnitřní inkluzi dochází v některých úhlech dopadajícího světla k disperzí (duha, viz foto).

Tvar - lehce nepravidelný. Vyleštění - dobré-velmi dobré.

Všechny prehnity v mé nabídce naleznete zde.

 

PREHNIT

Chemický vzorec - Ca2Al2Si3O12 (OH)

Barva - světle, tmavě zelená, mátová, žlutá, hnědo-zelená a modro-zelená. Zřídka hnědá, žlutá, oranžová, šedá, bílá nebo bezbarvá.

Transparentnost - průhledný až průsvitný

Tvrdost - 6-6,5 M

Hustota - 2,80 – 2,95 (2,8-3,0)

Lesk - skelný, voskový, perleťový

Index lomu - 1,611 až 1,665(-9)

Dvojlom - 0.020-0,033 (0,021-0,039)

Štěpnost – zřetelná (v jednom směru velmi dobrá)

Lom - nerovný

Houževnatost - Křehký

Vryp - bílý

Rozpustnost - v HNO3

 

Prehnit je z hlediska šperkařství poměrně měkký minerál (6-6,5 M) a v drtivé většině postrádá průhlednost, ale pro širokou škálu odstínů zelené a estetický vnitřní jak si vydobil pevné místo mezi bižuterními a šperkovými kameny.

Obvykle se nalézá v nažloutlých odstínech a pouze nízké průhlednosti a často s nežádoucími vměsky. Kameny s nažloutlým zbarvením jsou relativně hojné. Ale v čistých, zvláště hlubších odstínech zelené a dobré průhlednosti jsou poměrně vzácné (hodnota roste s intenzitou čisté zelené a čistotou). Některé kameny mohou obsahovat zonální zbarvení (různé odstíny v jednom kameni). I kameny průhledné většinou obsahují množstvím inkluzí či samet. Pro nedostatek kvalitní suroviny v dostatečné průhlednosti bývá většinou leštěn do kabošonů, které při dostatěčné průhlednosti ukazují pěkný, většinou lehce zastřený vnitřní jas. Kameny fasetované se objevují zřídka, ale pokud mají dobrou čistotu, tak mívají pěknou, i když většinou lehce zastřenou brilanci (jiskru). Velmi vzácně se nalézají (v Austrálii) i kameny s chatoyance efektem (Kočičí oko).

Prehnit obsahuje vázanou vodu a  je tedy velmi citlivý na teplo (může zcela ztratit barvu, zakalit se a puknout), pozor je třeba dávat už při zvýšených teplotách při leštění šperku. Je poměrně křehký a měkký (srovnatelně s labradoritem), snadno se odštípne a poškrábe, v prstenech a náramcích by měl mít vždy ochranné zasazení. V ultrazvuku lze bez potíží čistit kameny bez trhlinek. Nesmí přijít do styku s většinou zlatnické chemie, zvláště kyselinou chlorovodíkovou (kámen zrosolovatí).

Prehnit - šperkové kameny bývají (obecně) přírodní a nebývají většinou nijak upravovány. Ovšem občas se napouštějí oleji pro zvýšení lesku a dobarvují). U korálků a kamenů nižší kvality je dobarvování a napouštění oleji už častější.

Imitace se objevují pouze vzácně (u korálků a briolet opět hojněji), většinou se jedná o sklo či nějakou formu plastů a pryskyřic, ostatní materiály jsou méně hiojné. Z minerálů se za prehnit občas vydává barvený chalcedon a serpentin. A naopak někdy je prehnit vydáván za brazilianit, chrysopras, olivín nebo jadeit.

Menu
--