Domů Zboží Od Galholka

Sada Šimon - Orthoceras...

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce150 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Galholka

Katalogové č.: 6966142
Zobrazení: 203x
Vloženo: 22.12.2015
Počet srdcí: 24x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: ZAVŘENO 29.1.-1.3. Přijaté objednávky budou vyřízeny začátkem března

Autorský šperk

Šperk je vyrobený bez komponentů, na začátku byl jen kámen, měď a cín.

Tento komplet je vyrobený z fosilie orthoceras. Přívěšek je  zdobený drátkem a cínem, patinováno, ošetřeno antioxidantem a zavěšeno na černé kulaté kůži s karabinkou.

Náušničky ZDARMA mají délku cca 3,5 cm bez háčku.

Rozměr přívěšku 3,2 x 6,5 cm.

V pozadí šarmantně pózuje můj kocorek Garfield.

Orthoceras jsou řádem vyhynulých hlavonožců. Vyznačují se štíhlou protáhlou schránkou, rozdělenou na jednotlivé komůrky, propojené vzájemně trubicí umožňijící regulovat tlak plynu a tím i nadnášení živočicha ve vodním sloupci. Orthocerové žili od ordoviku do konce triasu. Byli celosvětově rozšíření ve velkém množství. Zbytky jejich zkamenělých schránek tvoří v některých oblastech mocné polohy hornin, tzv. orthocerové vápence. Tyto horniny, známé svojí typickou kresbou, slouží v současné době k výrobě oblíbených dekoračních předmětů.

Jsou to předchůdci současných chobotnic. Jejich délka se pohybovala od několika cm až do 6 metrů. Mohli plavat stejně jako lézt po dně oceánu. Ve skořápce měli komoru, kterou mohli vyplnit vzduchem, což jim umožnilo plout. Pohybu pak docílili stříkáním proudu vody. Když zemřeli, jejich ulity se hromadili na dně oceánu, později byly pokryty sedimenty a v průběhu věků zkameněly.

imageMěli přímé schránky s jednoduchými přepážkami, oddělujícími starší (tj. menší), již neobývané komůrky; uprostřed schránky probíhal tzv. sifon, tj. trubice spojující prvotní malou komůrku s komůrkou obývanou živočichem. Největší stratigrafický a horninový význam mají ve straším paleozoiku. v Barrandienu tvoří tzv. ortocerové vápence.

Menu
--