Domů Zboží Od Kalkin

Spodumen-Kunzit, 7,05 ct., 13,9x8,4x7,6 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 13337179
Zobrazení: 80x
Vloženo: 12.5.2022
Počet srdcí: 3x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Spodumen-Kunzit / ID - SPO-0047a / Brus - Ovál, fancy / Hmotnost - 7,05 ct. / Rozm. - 13,9x8,4x7,6 mm / Čistota - I 1 /  Barva - Světle oranžově růžová / Úpravy - Bez úprav / Původ - Brazílie

Broušený spodumen-kunzit s plnou, typicky stříbřitou jiskrou (brilancí), pěkným, jemným odstínem a výtečnou průhledností čistotou. Zasazením do bílého kovu (zvláště v uzavřeném zasazení) se odstín barvy opticky prohloubí (zintenzívní). Kámen obsahuje pěknou inkluzi, která je ovšem při pohledu přez tabulku velmi špatně rozeznatelná.

Brus - dobrý (velmi lehce nepravidelný-úzká rundista, viz foto). Fasetace - dobrá-velmi dobrá. Vyleštění povrchu - dobré (ale drobná trhlinka na spodku u rundisty, viz foto).

Všechny zástupce spodumenů (kunzit, hiddenit) v mé nabídce naleznete zde.

 

KUNZIT

Chemický vzorec – LiAl(SiO3)2

Barva – růžová až fialová, oranžová

Transparentnost - průhledný k průsvitný

Měrná hmotnost - 3,15 až 3,21

Index lomu - 1,658 až 1,681

Dvojlom - 0.014-0,016

Lesk - Skelný, hedvábný

Tvrdost - 6,5 - 7

Štěpnost – velmi dobrá

Lom – nerovný, zakřivený, splintery (z houževnatých třísek)

Houževnatost – velmi křehký

Vryp - bílý

 

Kunzit patří k relativně novým drahokamům, byl objeven teprve okolo roku 1902, ale do širšího povědomí ve šperkařství se dostal až v devadesátých létech. 

Kunzit je růžový až téměř fialový drahokam různých minerálních odrůd spodumenu. Naleziště jsou poměrně rozsáhlá a bohatá. Ale nalézá se většinou ve velmi světlých odstínech s nežádoucími hnědými tóny, sytě a čistě zbarvené kameny jsou vzácné. Vlaknitá struktura způsobuje, že velká část kamenů má tzv hedvábí (jsou zastřené), kameny zcela transparentní jsou spíše vyjímkou. Kunzit má silný pleochroismus, při pohledu z různých úhlů ukazuje světlejší a intenzivnější zabarvení. 

Kameny drahokamové kvality mají velmi silný lesk, půvabnou, mnohdy lehce zastřenou brilanci a jemnou barvu, ale mají nižší tvrdost (6,5-7M, stejná-lehce nižší než křemen). Hodnota obecně roste s intenzitou a čistotou přírodního odstínu. Bohužel kameny z některých lokalit při dlouhodobém vystavení silnému světlu ztrácí barvu. Tento efekt bývá velmi pomalý, ale přece jen je vhodné ho nevystavovat silnému slunčnímu svitu. Kunzit je tedy považován za večerní kámen. 

Má velmi dobrou štěpnost ve třech směrech – je velmi křehký, výrazně ztěžuje jak opracování, tak i práci s ním. Při zasazování je nutná velká opatrnost. Zvláště v prstenech je vhodné volit nějakou formu ochranného zasazení, aby byl kámen při nošení chráněn před nárazy. Při práci s ním je potřeba se vyvarovat vyšších teplot (i např. při leštění), mohlo by dojít k ztrátě nebo vyblednutí barvy, v žáru puká. Má velmi nízkou odolnost ultrazvuku (vláknitá struktura), proto by tímto způsobem neměly být čistěny ani kameny zcela bez defektů.

Relativně častá je tepelná úprava (Heated) pro zintenzívnění barvy a odstranění nahnědlých tónů. Jiné ošetření se objevují spíše jen sporadicky.

 Imitace se se zvyšující se popularitou vyskytují relativně hojně, většinou ze syntetických materiálů a minerálů. Z přírodních kamenů se pak za kunzit relativně často vydávají růženíny a barvené křemeny a naopak někdy je kunzit vydáván za hodnotnější růžový minerál. Korálkový materiál se z kunzitu vyrábí pouze vyjímečně (problematické strojové opracování) a většina nabízeného návlekového materiálu tvoří imitace (časté je sklo, různé formy umělých pryskyřic, růženíny a barvené křemeny/chalcedony).

    Menu
    --