Toto je nejzdravější bezlepková kuchařka!
Budete si péct a vařit z jen jednodruhových přirozeně bezlepkových mouk. Slazení je bezlepkovým rýžovým sirupem. Pokud lepek můžete, tak i jiným sladem a sirupem.
Kuchařka Vás bude inspirovat svými fotografiemi, snadnými a přehlednými recepty.
Budete podle ní péct, pařit, vařit a smažit s různými druhy kvásků. Chleby a slané pečivo, sladké pečivo, drobné mlsání pro hosty i na cesty. Kvásek s úspěchem využijete i při vaření a smažení pokrmů.
V receptech vám budou stačit JEN přirozené suroviny - např. běžný olej, máslo, vejce. Nepoužijete psylium, škrob, ani hotové bezlepkové směsi (plné škodlivých škrobů a "valepšovadel").
Recepty vám budou fungovat i pokud použijete bezlaktózové potraviny.
V úvodu se dozvíte, jak získat bezlepkový kvásek, jak ho vést, o surovinách na pečení, jak si zaděláte těsto na kváskové pečivo, jak ho zpracujete a co se Vám může s kváskem i pečivem stát a proč. Následují recepty včetně inspirativních obměnam.
Z vaření Vás navnadím na polévky např. z luštěninových kvásků, dýňové smaženky (vařila jsem je v pořadu Polopatě), svíčkovou omáčku, knedlíky sladké i slané, různé pomazánky, připravíte si dokonce i kváskovou majonézu bez vajec a škvarkovou pomazánku bez sádla.
Upéct si můžete zimní i letní varianty chlebů z pohanky, kukuřice, cibulový chleba, bramborový, makový, vynikající řepánky a mrkvánky, k vínu celerové mlsání.
Jídelníček si osladíte různými chlebíčky - banánovým, kokosovým, pohankovým, perníky, koláči z čiroku, sezamu, jablek, tvarohu. Na cesty i pro hosty si upečete sušenky, ovesné müsli, koláčky či perníčky.
Kuchařka má 130 stran, je vytištěná velkým a čitelným písmem, na křídovém papíru, svázaná praktickou spirálovou vazbou, s oblými rohy knihy i fotografií.
Tato kuchařka je moje druhé vymazlené dítě. Recepty jsem vymyslela, napekla, navařila, nafotila, napsala, vydala a hlavně kuchařky sama šířím do světa.
Věřím, že vás bude kváskování bavit a recepty vám budou chutnat. Stejně jako ostatním, kteří mi děkují za záchranu zdraví a možnosti jíst dobré bezlepkové pečivo a chleba.
Ráda vás podpořím svými radami po mailu i telefonu. Také je možné uspořádat praktický bezlepkový kurz, kde si několik pokrmů připravíte, nejlépe ve vaší kuchyni.
Kvásková kuchařka a fotografka Jana Berková