Domů Zboží Od OJ

Odsypej mi kousek času

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Prodejce běžně nezasílá toto zboží do zahraničí. V případě zájmu však prodejce můžete kontaktovat pomocí Fler Pošty
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od OJ

Katalogové č.: 6490460
Zobrazení: 418x
Vloženo: 20.7.2015
Počet srdcí: 47x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Čas je to, co nám chybí, když se příliš mnoho děje. Manfred Eigen

Přesýpací tiché hodiny usazené do krásného kusu dubového dřeva.

Přesýpací hodiny jsou typ hodin, které pro měření času využívají pohyb písku způsobený zemskou přitažlivostí resp. gravitací. Skládají se ze dvou sleněných baněk umístěných nad sebou a spojených úzkým hrdlem. Písek z horní baňky se postupně přesýpá do spodní baňky. Jakmile uplyne měřený časový úsek (závisí na charakteru přesýpacích hodin), je horní baňka prázdná a hodiny se musí obrátit, aby mohl být měřen další časový úsek.

Historie

Přesýpací hodiny představovaly jednu z mála spolehlivých metod měření času při mořeplavbě, takže se má obecně zato, že byly používány již v 11. stolet, kdy pomáhaly společně s magnetickým kompasem navigovat lodě.

Nicméně důkazy o existenci přesýpacích hodin pocházejí až ze 14. století, díky obrazu z roku 1328 malíře Ambrogia Lorenzettiho. Nejstarší psaná zmínka pochází z téhož období. Od 15. století se již přesýpací hodiny používaly v nejrůznějších odvětvích, na moři, v kostele, v průmyslu či v gastronomii. Byly prvním spolehlivým, opakovaně použitelným a poměrně přesným měřidlem času.

Tyto hodiny byly vyrobeny na zakázku, mohu samozřejmě vyrobit další podobné. Rozměr cca 20 x 15 x 5 cm.

Tento výrobek vznikl v rámci meziklubové soutěže MaŘeNa na téma "ČAS" a reprezentuje klub MaŘeNa má ráda DŘEVO, PŘÍRODNINY a KŮŽI. Další výrobky tohoto klubu si můžete prohlédnout zde.

Menu
--