Se začátkem letních prázdnin je tu 18. kolo soutěže klubu Tvoříme šperky z cínu. A protože v minulém kole zvítězily hned dvě účastnice, téma je tentokrát trochu složitější. Každá z výherkyň přispěla tím, co je jejímu srdci bližší. Dante vybrala následující text:

 

Německý básník Rilke bydlel jistý čas v Paříži. Každý den, když chodil na univerzitu se svou francouzskou přítelkyní, procházel jednu rušnou ulici. Na jednom rohu této ulici vídal pokaždé žebračku, která prosila chodce o almužnu. Žena seděla bez hnutí jako socha, vždycky na stejném místě s rukou nataženou a očima  sklopenýma k zemi. Rilke  jí nikdy nic nedal, zatímco  jeho společnice ji pokaždé nějakým penízem podarovala. Mladé Francouzce to bylo divné, a tak se básníka jednou zeptala: "Proč té chudince nikdy nic nedáš?"

"Měli bychom obdarovávat srdce, ne ruce", odpověděl básník. Dalšího dne přišel Rilke s nádhernou, čerstvě rozvitou růží. Vložil ji žebračce do ruky a chtěl odejít. A tu se stalo něco neočekávaného. Žebračka zvedla oči, pohlédla na básníka, namáhavě se zvedla ze země, uchopila jeho ruku a políbila ji. Růži přitiskla na prsa a pomalu odcházela. Celý týden ji nikdo neviděl. Ale za osm dní znovu seděla na svém obvyklém rohu ulice. Tiše a bez hnutí jako vždycky.

"Z čeho žila po celou tu dobu, kdy nic nedostávala?" ptala se francouzská dívka.

"Z růže", odpověděl básník.


A Abraka Gabra jej doplnila nádhernou písní Edit Piaf.

 

Bylo na soutěžících, jak se s tématem vypořádají. Zda je isnpiruje spíše text, nebo píseň, a nebo třeba i oboje.

A zde se již můžete podívat na to, jak všechno dopadlo. Svůj hlas můžete dát třem nejlepším. Hlasování bude ukončeno v neděli 8. 7. ve 24.00.

 

NADĚJE od jar23/hela:                                 RŮŽE Z PAŘÍŽE od KamilaL:                       RŮŽE ŠÍPKOVÁ od Modrý květ:

               

 

CESTY OSUDU od Dag:                                 VRABČÁK od Ululé:                                  NEBESKÁ od Dante:

               

 

RILKEHO RŮŽE od tupa:                                ULITA od Damara:                          BÁSNÍKOVA RŮŽE od vevinka46:

              

 

NĚŽNÁ RŮŽE od Futetka:                       ROSE DE PARIS od Baraca:                  Dávná tajemství od Abraka Gabra:

                 

 

NIČEHO NELITUJI od Aqua - tiffany:          VRABČÁK Z PŘEDMĚSTÍ od Germia:         SOUL FOOD od Mary Katy:

                

 

VRABČÁK NEBO LABUŤ? od Therapy:              RŮŽE PRO EDITH od zanky:                LA PASSION od chatuta:

            

 

CO RŮŽE ZMŮŽE od martapa:                     AMETYSTOVÁ RŮŽE od mramira:           BROŽ PRO EDITH od jzdenka:

            

 

                       CHANSON... od matamity:                             RŮŽE Z BULVÁRU od veronica eve: