Je k nevíře, že sotva se člověk ohlédl, dveře za rokem 2015 se definitivně zabouchly a my všichni stanuli na prahu roku nového. A protože byl loňský rok bohatý na tvůrčí myšlenky a v mnoha z nás z klubu Fler Beadweaving Team - tvorba šitých šperků z rokajlu probouzel inspiraci a chuť tvořit, ohlížíme se za ním v tomto článku. Následující výběr šperků je tím nejsrdečnějším z naší tvorby za uplynulý rok. Každá z nás měla možnost vybrat jeden šitý šperk, který v nitru považuje za ten nejlepší, aby se s vámi o něj podělila obrazem i slovem.

Přejeme vám vše dobré v novém roce a jsme rády za vaši přízeň.

 

Abina | Jarabáček - brož
První je brož Jarabáček. Brože mám ráda. Je to malá drobnůstka, která krásně oživí sáčko nebo kabelku. Tahle mě napadla hned, jak jsem uviděla tvůj kabošon. Moc se líbila a už našla svou majitelku mimo Fler. Na Fléru byla v Top výběru.

 

ajab | šperk z Vánoční dražby pro paní Petru
Šperk je typickým zástupcem mé tvorby, a to jak materiálem, tak charakterem šperku. Jde vlastně o sadu šperků, které jsou laděny do neutrální barvy s barevným akcentem rivolek. Celá sada byla vydražena na předvánoční charitativní aukci.

 

BBA-BijouxByAdlt
Miluju kuličky - velké... co největší... :-D Vinuté perle od Papi Tutu použité v tomto náhrdelníku vlastním už několik let, ale až teď jsem je, myslím docela povedeně, zkombinovala se zvláštní barvou rokajlů od Preciosa. Světle modrá kulička uvnitř obšitá těmito rokajly vytvoří nádherný efekt fialovo modré. Dvojité náušnice které jsou můj autorský postup, jsem také v roce 2015 ,,pokořila" :-)

 

biidviiv | Verdigris
Korálkům a všelijakému tvoření se věnuji odmala, ale šitím z korálků se více zabývám pouze pár měsíců. Tento náhrdelník jsem zvolila proto, že to byl první výrobek, u kterého jsem měla pocit, že jsem vytvořila zdařilý autorský šitý šperk. Přišly kladné ohlasy i od okolí. To vše podpořilo mou chuť do dalšího tvoření a také povzbudila mé korálkářské sebevědomí - i díky tomu jsem oslovila redakci časopisu Korálki se svým projektem, který byl do časopisu vybrán a čtenáři jej najdou v lednovém vydání.

 

Bijioux| Molekula heřmánku
V roce 2015 jsem se snažila celkově zjednodušit svůj život a ani v korálkování mi k tomu neseděly nějaké megakusy, takže mám málo kousků většího charakteru(a když už, tak ty nepovažuju za svou srdeční záležitost). Zato jsem se vrhla opět na kuličky všech možných druhů. Geometrie, symetrie, to je moje. Takže proto jsem vybrala tuto kuličku, která se mi líbila nejen tvarem-vzorem kytiček, ale i barevnou kombinací. Je už prodaná a jediná svého druhu, příště bych ji jistě už udělala jinak. Vyjadřuje ale moji letošní snahu o pokud možno svěží a každodenně nositelné kousky.

 

CORRAL | Královna podzimu
Zatím můj nejnáročnější a nejoriginálnější kus. Zhruba 30 hodin práce, jen lístečků je na náhrdelníku 50. Presto, že je vcelku rozměrný, jeho váha je pouhých 133 gramů. Kromě toho jsou podzimní barvy a témata vůbec moje srdeční záležitost, takže "Královna podzimu" je jasným favoritem.

 
Pod sakurou
Epona | Kapky rosy
Tento náhrdelník jsem vybrala jednak proto, že to byl soutěžní do soutěže Letní tvoření Na Spirále a dal hodně práce, ale také proto, že jsem použila poprvé plastickou výšivku pro okvětní lístky růží a také pro zakomponování ušitých poupat do výšivky. Ta plasticita možná na fotce není moc vidět, ale s tím asi už moc neudělám - náhrdelník se prodal.

 
Pod sakurou
Ilene | Souprava Xibalbá
Volba šperku byl hodně těžká, ale nakonec jsem se rozhodla pro soupravu Xibalbá, jelikož nápad na ní vznikl ještě předtím, než jsem uměla pořádně šít. Prostě jsem měla v hlavě jasnou představu, kterou jsem v tu chvíli ale neuměla realizovat. Cesta k realizaci byla plná přetrhaných nití, zlámaných jehel a popíchaných prstů, ale na jejím konci vznikl šperk přesně takový, jaký jsem si představovala. Souprava představuje Xibalbu neboli nebulu, umírající hvězdu, a je inspirována Mayskou vírou v koloběh věčného života, tzn. opakovaného zrození. Tuto moc pro ně představovala Xibalbá, umírající hvězda a mlhovina kolem ní, kterou pojmenovali stejně jako své podsvětí. Věřili, že smrt jednoho člověka, zvířete i rostliny dá život někomu nebo něčemu jinému a že až umírající hvězda Xibalbá zemře, vše mrtvé se znovu zrodí.

 
Pod sakurou
JAPONIKA | Fenix
Tento šperk je moje srdeční záležitost. Vyráběla jsem ho na soutěž a dal mě hodně práce ale i radosti při jeho tvorbě.

 
Pod sakurou
kat-ja | Pod sakurou
Posílám šitý kousek Pod sakurou - je to mini zahrádka klidu, s hedvábím, které poslední poslední dobou dost často vyhrává při výběru materiálu.

 
Pod sakurou
LeaJa | Tulipán

 
Pod sakurou
Lenka Chrástová| Bílá královna
Miluji přírodu ve všech jejích podobách a ráda se jí inspiruji v kterémkoliv ročním období. U tohoto šperku jsem se inspirovala přírodním živlem "Paní zimou", která čaruje svým mrazivým uměním květy, lístečky a jiné ornamenty na okna našich příbytků nebo zmrazí přírodní krásu v krajině. Proto mě napadlo vytvořit náhrdelník pro "Bílou královnu zimy", v představě zimní přírody se zmrazenými sněhové květy s lístečky i s imaginárním motýlkem.

 
Pod sakurou
LiKra
Tvořím pod určitými pocity, které jsou často nesdělitelné, nenacházím pro ně žádné vhodné výrazy, kterými bych mohla něco sdělit. Raději vždy nechávám šperk, ať "hovoří" sám ... 


Sutaškové náušnice Elspeth
Lillian Bann | Sutaškové náušnice Elspeth 
Když jsem tyto náušnice začínala šít, myslela jsem, že barevně i tvarově nebudou fungovat a málem jsem je nedokončila. Nakonec mi udělaly obrovskou radost a staly se tak nejednou z mých srdečních záležitostí a loučila jsem se s nimi jen velmi nerada.


Amfitríta... 
Luccina | Amfitríta... 
Ráda bych vybrala tento kousek, a to z toho důvodu, že jsem letos poprvé v životě byla u moře, snad to není ostuda, když už jsem dávno dospělá, ale nějak se to prostě nikdy nepovedlo a důvodů bylo víc... Můj zážitek, když jsem poprvé v dálce zahlédla moře, byl prostě nepopsatelný... Úžas, pokora, štěstí, teplo, nádhera, jemnost, romantika, čistota... Takže je to takové mé zhmotnění prvního dojmu z moře.



Luuthien
| Rhaenyra

Byl to můj letošní poslední náhrdelník a tak trochu zkouška něčeho nového, co jsem chtěla zkusit už dávno, ale pořád jsem se k tomu nemohla dostat. Je to vlastně vyšívaná sova, jejíž bříško tvoří kabošon růženínu a oči swarovski rivoli. Křídla a ocas jsou z kovových přívěsků ve tvaru listů. Sovu jsem nestihla vložit do mé nabídky na fleru, protože se prodala hned na prvních trzích. Proto ji zveřejňuji alespoň tímto způsobem. A protože to byl na oněch trzích nejobdivovanější kousek a tak rychle zmizel, určitě budou následovat další sovy a nejen ty. V plánu jsou třeba vážky, motýli nebo mořští koníci...

 

maatja.beads | Noci v křídlech labutí
K tomu můžu asi říct jen tolik, že je to moje první korálková výšivka v životě. Vzhledem k tomu, že jsem se se svým zbožím na Fler odvážila teprve na jaře roku 2015 a labuť vznikla teď koncem roku, tak pro mne symbolizuje můj velký posun.

 

medvedice | Už je zas jinanů čas 
Byl původně vytvořený do soutěže klubů MaŘeNa na téma Čas a krásně se umístil, tenkrát jsem z toho měla velkou radost. Dokonce se objevil i v MAGu. Ovšem ani ta soutěž není na tom důležitá, hlavní je, že jsem se zas po nějaké době zvládla odreagovat a vytvořit něco většího a pracnějšího, co mě opravdu bavilo. Hlavní je, že je teď v dobrých rukou.

 

Mijabijoux | Bělásek – Pieris
Náhrdelník jsem ušila do Československé šperkařské výzvy na téma Fauna. Děkuji Ti, náhrdelníku, za úžasné malované kabošony k dalšímu tvoření.


 
mischka
Dnes má tento můj nijak velký počin symbolický význam, protože je to přesně rok, co jsem je udělala pro Svatku Jirmusovou, na Fleru LOTR nebo Ateliér TEWA. Nabarvila si tehdy tyrkysovou šálu a chtěla k ní tyhle můrky, vybrala si barvy podle svého vkusu.
Koncem loňského roku, před pár dny, Svatka odešla navždycky. Bojovala s těžkou nemocí a do poslední chvíle chtěla žít, tvořit. Nepoznala jsem na netu inspirativnějšího, optimističtějšího a činorodějšího člověka, než byla ona. To ona mě kdysi začátkem roku 2008 přivedla na Fler. Poslala mi odkaz a v začátcích mi byla dobrým rádcem, když mě napomínala, abych si vážila své práce a nebála se říct si za ni opovídající cenu... Nebýt jí, možná bych nikdy nezačala svoje šperky prodávat, možná bych se nikdy tomuto svému velkému zájmu nevěnovala tolik. Jsem jí za to moc vděčná. A nikdy na ni nezapomenu, nejen reálný, ale i internetový svět ztratil cenného člověka. Bude tu bez ní smutno...


Prophet of the Last Eclipse 
Monica Otmili | Prophet Of The Last Eclipse 
Náhrdelník Prophet Of The Last Eclipse, s nímž jsem se zúčastnila mezinárodní soutěže Battle Of The Beadsmith, byl jasná volba. Nejenže se jedná o mé největší dílo, ale je to zároveň šperk plný nejrůznějších emocí, neboť během zhruba padesáti hodin práce, které jsem věnovala jeho tvorbě, mě doprovázela jak radost i nadšení, také ale tekl pot i slzy. Šperk inspirován stejnojmenným hudebním albem je bezpochyby ten zatím největší tvůrčí krok vpřed.


 
Nat_AV| Green Day 
Náramek Green Day - přinesl mi nejvíc dobrých emocí, proto jej spojuju s rokem 2015.


 
noninka| Pink panther
Ráda bych přispěla mým drobným náhrdelníkem do článku. Je to opravdu maličkost, protože velké kousky netvořím :)


Náhrdelník Vánoční prskavky  
Renoltka| Vánoční prskavky
Je vyjímečný tím, že:
- je vymyšlený a zpracovaný na konkrétní téma (Kouzlo Vánoc)
- dal mi hodně zabrat od začátku až do konce (titěrné vyšívání zejména špiček hvězd bylo hodně o detailu. Pak to celé vystříhat i uvnitř motivu, podlepit a celé obšít - opět ty průstřihy..... Když se nit nechytala za cípy hvězd, tak se cukla za střapeček uvnitř hvězdy)
- už nikdy nebudu vyšívat hvězdičky
- jsem na něj prostě pyšná
- s posledním kouskem se vždycky nerada loučím Velký úsměv

 
Royals - jehlice do vlasů
TheTerezkaD | Royals - jehlice do vlasů 
Tento rok jsem zkusila něco trochu jiného, a to jiného hned dvěma způsoby, takové 2 v 1. Poprvé jsem zkusila 3D sutašku a poprvé jsem pracovala s jehlicemi do vlasů. Tento pár považuji za svůj zatím nejlepší. Není úplně typicky japonský, ale vycházela jsem ze samotné kresby na jehlicích, které se mi ze všech kousků v mých zásobách líbily úplně nejvíce. Myslím, že na výsledku je to znát. Zlatá v kombinaci s červenou a modrou barvou připomínají tak trochu královské barvy. Není to šperk pro každého, ale o to více vynikne.

 

ve-ra | Lipová víla
Tento šperk jsem vybrala, protože je spojen s přírodou, která mě moc inspiruje. Především tu jsou lipové květy z korálků, které byly inspirovány skutečnými. Dále mám ráda fantasy tématiku, kde ožívají stromy a život se stává kouzelnějším místem.

 

zufie | My máme rádi piiiivo
Vznikla vlastně do soutěže, i když, jak je mým zvykem, nikdy mě nenapadne nic na téma, které je právě vyhlášeno. Takže když uplynul čas, kdy měl být zhotoven šperk do soutěže na téma "Má vlast", najednou mě osvítilo toto. A když už mě to napadlo, tak jsem brož ušila. Myslím, že má svého ducha :)