Rooi červený - Bos keř, to je označení čajového keře v jazyce Búrů. Tento čajový zázrak, který má prokázané fantastické účinky na naše zdraví, roste jen v jediné provincii na celém světě, a tou je západokapská oblast v Jihoafrické republice. Je to tím, že rooibosu se daří pouze v jisté kombinaci půdy a klimatických podmínek.

Věřte, že všemožných pokusů o pěstování v jiných částech světa bylo nespočet, všechny byly bezvýsledné. Rooibos má prostě rád jen svoje území Cedrových hor a nikde jinde se mu nelíbí.

Pijeme čaj, abychom zapomněli na rámus tohoto světa.
                                                                                                  Tchien I-Cheng

Zdroj Finedininglovers

Je to čaj, není to čaj...

Abychom to vzali pěkně popořádku, přesné označení rostliny je čajovníkovec či čajovec kapský (Aspalathus linearis). Název je lehce zavádějící, protože keř nemá botanicky s pravými čajovníky nic společného. Divoký dorůstá maximálně do dvou metrů, kultivovaný asi metr. Je to druh původně rostoucí pouze ve zmíněných Cedrových horách v západokapské oblasti JAR.

Pěstování i sklízení rooibosu je dosti pracné, vše se dělá ručně, to znamená hodně bolavá záda. Stroje to logicky nikdy nebudou schopné vykonávat v potřebné kvalitě, i když v některých fázích jsou na velkých farmách nezbytné. Keříky se sází v červenci a v srpnu, v závislosti na období dešťů, a kvetou v říjnu krásnými žlutými květy

Zdroj Bigflagtea

Sklízí se pak pravidelně každý rok v letních měsících, což je v této oblasti od prosince do března. Nať nebo lépe řečeno větévky s lístky podobnými jehličkám se odřezávají asi pětatřicet centimetrů nad zemí.

Zdroj Rooibosco

Získat semena z rostliny rooibosu a naklíčit je, není vůbec snadná záležitost. V jisté době to byla díky této skutečnosti nejdražší semena čajové rosttiny vůbec. Semínka vypadaná z rostlin totiž z nějakého záhadného důvodu rádi odnášejí mravenci k sobě domů.

Místní lidé si této skutečnosti všimli a stopy je dovedli až do mraveniště, které proseli a získali tak slušné množství tolik vzácných semen. Tato zvláštní metoda se tu uplatňuje dodnes. Farmy zaměstnávají ty nejpracovitější dělníky z řad mravenců, kteří navíc pracují zcela zdarma. Ti z toho věčného boření a prosívání svého příbytku, hádám, moc nadšení nejsou...

Zdroj Oldmutualfoundationroadtrip

Kdo objevil rooibos?

O oblíbeném nápoji, do té doby sbíraném a užívaném domorodými kmeny, máme první zprávy z roku 1772. Oblast Cedrových hor vzdálenou asi 250 km od Kapského Města navštívil nadšený švédský botanik Carl Thunberg, kterého popíjení výluhu z tohoto zvláštního keře zaujalo natolik, že se jal ho odborně zkoumat, popsal jeho léčivé účinky a uspořádal na toto téma po návratu domů nejednu přednášku.

Cedrové hory v Jihoafrické republice, zdroj Kerdowney

O významný přínos v rozvoji pěstování rooibosu se zasloužil roku 1930 místní lékař, milovník přírody a amatérský botanik Dr. Le Fras Nortiera. Ten měl již o blahodárných účincích rooibosu zcela jasnou představu. Podařilo se mu objevit tajemství klíčivosti rooibosových semen, s čímž byl do té doby značný problém. Spolu s Olofem Berghem, místním komerčním zemědělcem, vyvinul novou pěstitelskou metodu, díky které se brzy výroba rooibosu rozmohla v mnohem větším měřítku.

Dr. Le Fras Nortier, zdroj Capeandcape

Nicméně až obchodník ruského původu Benjamin Ginsberg, jehož rodina byla dlouhodobě činná v čajovém byznysu, byl tím člověkem, který si zřejmě jako první uvědomil, jaký má tato nenápadná rostlina obrovský potenciál. Začal jej ve velkém množství nakupovat od starousedlíků, přímo u zdroje, kde se do té doby nazýval Horským čajem.

Benjamin Ginsberg, zdroj Rooibosltd

Ginsberg se čile věnoval zdokonalování technologie fermentace, dále zakládal čajové plantáže do té doby divoce rostoucího keře a samozřejmě se zkušeně pustil do obchodování. Díky šikovnosti a dávce podnikatelského štěstí se velmi brzy dostavil úspěch. Ovšem v Evropě se tou dobou schylovalo k válce.

Zdroj Bigflagtea

Zdroj Exploresideways

Během druhé světové války měli lidé jiné starosti než srkat z šálků červený nápoj, takže se trh zhroutil a řada plantáží zanikla. Po Benjaminově smrti roku 1944 převzal firmu syn Charles a podnikání úspěšně vzkřísil. Předvedl nové řezačky listů a zároveň dodával osivo jiným farmám, a ačkoliv podnik v roce 1970 prodal, značka, kterou zavedl, má dodnes uznávané jméno.

Henry Charles Ginsberg, syn Benjamina Ginsberga, zdroj Pinterest

V dnešní době má každý návštěvník západokapského regionu možnost navštívit některou z čajových farem, zúčastnit se sklizně, prohlédnout si provoz, sledovat fermentaci a samozřejmě vše důkladně ochutnat. Existují nadšenci, kteří se zbláznili do čajových výprav, cestují za čajem po celém světě, podobně jako jiní třeba za vínem. Neváhají tím trávit veškerý svůj čas a ví o něm opravdu vše. To by se mi taky líbilo...

 

Zdroj Mg.co.za, Ticktocktea

Cesta z plantáže do šálku

Rooibos se po sklizni naseká na malé rovnoměrné kousky, drtí se a fermentuje. Právě díky fermentaci získává rooibos z původní zelené svou typickou jantarově červenou barvu a nasládlé aroma. Je to proces, na kterém závisí chuť, vůně a pěkná barva hotového čaje.

Kdybychom byli šťourové, můžeme namítnout, že pojem fermentace u zpracování většiny čajů není úplně přesný. Jedná se spíše o oxidaci čajové drtě, která probíhá za pevně stanovených teplot a množství vlhkosti. V momentě, kdy je třeba oxidaci ukončit, se materiál prudce zahřeje na vysokou teplotu. Poté se provádí dosušování, při kterém již fermentace (oxidace) neprobíhá.

Zdroj Fermentovanecaje

Čajová drť se po fermentaci suší na ostrém africkém slunci. Deště se tu bát nemusí, v této oblasti spadne opravdu minimum srážek a to ve víceméně pravidelném období dešťů, podle kterého se tu řídí vše kolem sadby, sklizně a vůbec veškerého dění kolem čaje.

Zdroj Brandsouthafrica

Jak připravit rooibos

Jako každý čaj je třeba sypkou směs nebo sáčky spařit horkou vodou, v tomto případě opravdu vroucí. Sypanému čaji postačí tři a půl minuty, sáčkovému zpravidla šest. Ale pokud na něj zapomenete, nic hrozného se nestane, neobsahuje totiž nic, co by nám po delším louhování svíralo jazyk. Rooibos se pije teplý i studený.

Lze ho povařit s mlékem nebo podávat s kapkou smetany, čímž se jeho chuť výrazně zjemní. Není nutné ho příliš doslazovat, protože je přirozeně nasládlý. Lžičkou dobrého medu však rozhodně nic nezkazíte. I jeho ochucené varianty nejsou vůbec špatné. Rooibos neobsahuje žádný thein (synonymum kofeinu u kávy), takže je vhodný pro všechny a v kteroukoliv denní či noční dobu.

Zdroj Food24

Od roku 1995 spatřila světlo světa i zelená varianta čaje rooibos. Protože je nefermentovaný, jeho nálev nemá typickou hnědočervenou barvu, ale je krásně žlutý. Také chuť a aroma jsou odlišné. Zelený rooibos voní čistě přírodně, jakoby mírně trávově. Chutná sladce bylinně, měkce a jemně. 

Zdroj Pinterest

Léčivé účinky

Z mnohaletých výzkumů vyplývá, že rooibos pomáhá při bolestech hlavy, je skvělý na žaludeční potíže, kvůli slušnému obsahu minerálů ho pijí sportovci, domorodci ho zase dávají dětem, aby klidně spaly (díky absenci theinu v něm). Působí příznivě na krevní tlak a činnost srdce, tlumí průběh alergických reakcí a má také významné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Velkou předností je také značné množství antioxidantů a nezanedbatelně železa, vápníku, draslíku, sodíku a vitamínu C.

Pokud by vám stále nestačily všechny ty báječné účinky na zdravotní stav a kondici, vězte, že z čaje rooibos se dají také připravovat skvělé koktejly a chutné pokrmy, používá se jako přísada do marmelád, sladkého pečiva, omáček k masu nebo při výrobě kosmetiky. Na závěr pro vás mám dva tipy, co z rooibosu vyčarovat kromě lahodného šálku před spaním...

Tipy na koktejly s rooibosem zde: Essentials

Chladivý rooibos punč

  • 500 ml silného rooibosu chlazeného
  • 500 ml broskvového džusu
  • 100 ml vodky
  • 1 citrón na tenká kolečka
  • 2 broskve na plátky
  • hrst mátových lístků

Vše smícháme ve velkém džbánu a podáváme s ledem.

Sušenky s rooibosovým cukrem

Ty mě teda přijdou přinejmenším lákavé. V receptu je použitý turbinado cukr, což je hnědý třtinový cukr z Kolumbie, který se vyrábí krystalizací čerstvé třtinové šťávy, bez přídavků jakýchkoliv aditiv. Zachovává si tak přirozený obsah minerálů a vitamínů a vyniká typickou intenzivní vůní a karamelovou chutí. Když v něm necháte navíc rozvonět rooibosové drcené lístky, musí to být něco parádního. S čím tu lahodnou dobrotu podávat, je celkem jasné...

Celý recept zde - Tastingtable

 

Čajování na Fleru

Fler toho samozřejmě pro roibomilce a čajomilce obecně nabízí tuny. Od samotných čajů přes šálky po konvičky či čajová moře. A kdyby se vám zdálo, že těch posledních dvou jmenovaných jsme vám zařadili málo, neradi, ale přiznáváme: v redakci nás všechny už roky zcela pohlcují (u Hel snad i doma zavalily) čajové konvičky všeho druhu. Máme pro ně tedy nachystaný samostatný článek! ;-)

Hrnek pro milovníky knih čaje od Ineedthiscup

Ranní hrníčky od Trumade

Peřinkový čaj pro dva (kapky) od sarkas

Obrázek čajový obřad od ZooMarket

Čajová miska od Creme de la Creme

Hedvábný čaj od RE-NATUS

Konvička pro vílu od Hill

Sítko na čaj Matěj z mechu a kapradí od mago

Konvička se sítkem 400-500 ml - žáruvzdorná od Pavla Míková

Dekorovaná krabička na čaj od Dárky pro domov

Krajina s čajovými miskami a lišajem od Ji-nova-tka

Čajové ráno od Foto Hill

 Sítko na jemný čaj od Hrnčír

Čajovna od malycka

Svatojánský květový čaj od Monika Zelníčková

Ték - konopný sáčkový čaj od HEMPOINTek

Čajový stolek - Čajové moře od hrnčíř

Cedníčky čajíkové od Zahrada v keramice

Piknik v trávě - konvice od Dekorsklo

Čajové plantáže v mlze, Srí Lanka od Ekrystia

Plakát Tea Time pro vaši stěnu A4 od Alžběta Pilařová

 

Zdroje NasehobbyCojerooibosFermentovanecaje.cz

Úvodní foto Maminka