Máte už dost všudypřítomných protivných igeliťáků, snažíte se trošku odplastovat vaši domácnost, ale nevíte, kde začít? Co třeba vyměnit igelitový obal pro vaši každodenní svačinu za krásný a praktický voskový ubrousek, který nevyhodíte jako desítky dalších bezmyšlenkovitě do koše, ale můžete ho jednoduše omýt a usušit a použít znova a znova a znova...

Ubrousek se snadno omývá vlažnou vodou a houbičkou. Lze použít i jar, jen pozor na horkou vodu, ta by vosk mohla rozpustit. Voskový ubrousek je ekologický, hygienický, netrhá se a není nijak cítit. Kromě svačiny do něj můžete balit nakrájenou zeleninu a ovoce na cesty, koláče s náplní, nastrouhaný sýt atd. Potraviny v něm neosychají ani neplesniví a voskový ubrousek od nich nenasává žádné pachy.

Pokud zvolíme kruhový tvar, lze jím překrývat také sklenice v lednici. Drží tvar pouhým poskládáním a přidržením v teplých dlaních. Pokud se nám zdá, že vrstva vosku je denním používáním rozpraskaná a ubrousek už není fešák jako na začátku, jednoduše ho znovu vložíme na pečicím papíru do trouby, posypeme pár vločkami nového vosku a zkrátka celý pracovní postup znovu zopakujeme. No není to kouzelný ubrousek?

Jasně, váš voskový ubrousek na svačinu je jen kapkou v moři dnešního otřesného zamoření planety plastovým odpadem, ale každá kapka snahy na cestě za čistější a zdravější přírodou se cení a počítá... ♥

Materiál a pomůcky:

  • bavlněné nebo lněné plátýnko (co nejtenčí)
  • včelí vosk nebo bílý batikovací vosk
  • pečicí papír
  • nůžky, igelit
  • barvy na textil
  • razítka, kousek houbičky
  • žehlička
  • dřevěné knoflíky, jehla a nit
  • provázek

 

Jdeme na to:

Vystřihneme si obdélník z vypraného bavlněného nebo lněného plátna o rozměrech 30 x 40 cm. Poskládáme podélně na třetiny a ustřihneme konce do špičky.

Po rozložení má ubrousek takovýto tvar.

Otočíme si ho na výšku, zubatými okraji napravo a nalevo a potiskneme razítky a barvou na textil. Barvu necháme uschnout a poté látku zažehlíme na teplotu použitého materiálu. Zažehlujte spíše déle, ať se barvy voskem nerozpijí.

Připravíme si včelí vosk. Já jsem použila několik poškozených včelích svíček. Do činnosti rozebírání, odloupávání a lámání vosku lze výborně zapojit i děti. U nás to šlo za výskotu "ničííít, ničíít" skvěle. Pravda, vosk do mističky je úhledně naaranžován až posléze...Pokud nemáte včelí vosk, můžete použít i bílý batikovací vosk.

Plátno položíme na plech vystlaný alobalem a pečicím papírem. Na povrch nasypeme kousky včelího vosku.

Plech s plátnem vložíme do trouby a nastavíme 100 stupňů. Necháme vosk zcela rozpustit a nasáknout do plátna, což trvá jen pár minut.

Když vidíme, že je plátno celé mokré a neleží na něm už žádné kousky vosku, plech vytáhneme. Horké plátno chytneme opatrně za rožky a necháme pořádně okapat.

Plátno poté položíme na nový kus pečicího papíru a necháme zchladnout. Za moment již bude pěkně tuhé a můžeme pokračovat dále. Pokud se nám zdá vosk nerovnoměrně rozložený a na plátně je někde větší vrstva, ubrousek znovu položíme na pečicí papír a vložíme do trouby. Vosk se na něm opět rozpustí a zkusíme ubrousek na druhý pokus vyjmout a dobře okapat.

Plátno si položíme na ležato a doprostřed středového pruhu přišijeme dva dřevěné knoflíky. Na jeden přivážeme asi 25cm kus provázku. Aby se provázek nešpinil, je dobré ho namočit do rozehřátého vosku, který nám zůstane na pečicím papíru.

Na ubrousek položíme obloženu housku, bagetu nebo chleba, složíme do balíčku a zvedneme okraje s knoflíky nahoru proti sobě. Provázek ve smyčkách obtočíme kolem knoflíků.

Ubrousek lze používat znovu a znovu a znovu. Stačí opláchnout vodou a nechat oschnout. Případně lehce setřeme houbičkou s jarem.

Do menších ubrousků zabalíte čerstvou zeleninu, kousky ovoce nebo třeba oloupané vejce na tvrdo. Výborně se hodí i na překrytí otevřených nádobek v lednici, k zabalení posledního kousku sýra, koláče nebo chlebíčku.

Z voskových ubrousků můžete poskládat kapsičku, tvar drží pouhým přidržením v teplých dlaních.

Pozor, některé barvy na textil se při delší koupeli v horkém vosku začaly rozpíjet. Proto jsme hllídali u trouby a po rozpuštění vosku ubrousek ihned vytáhli, okapali a nechali chladnout na pečicím papíře. Ubrousky jsou ale krásné i bez dekorování. Díky vosku dostanou nažloutlou barvu a jsou příjemné na omak. 

 Autor a foto: Michala Šmikmátorová

 

Více výtvarných nápadů a inspirace pro vaše kreativní tvoření najdete v časopise Amos - 20 nápadů pro vaše rodinné a školní tvoření. Právě vychází letní číslo 2/2018.