Jak se peče štěstí: Hezky vykutálené donuty
Hezky vypečené koblihy s otvory uprostřed namáčené do lákavých pestrobarevných polev si zamilovali lidé doslova po celém světě. V 19. století se jim přezdívalo "doughknots" neboli "zauzlované těsto", které přicestovalo z Nizozemí až do daleké Ameriky. Tak se pojďme pustit do pečení a připravme si tento zábavný dezert společně.
Chuť dozlatova usmažené koblihy dokáže divy. Už jedno kousnutí rozmazlí vaše chuťové pohárky a zaručí, že se nejeden úsměv roztáhne od ucha k uchu. O tom, že lidé mají pro tyto vykutálené pochoutky slabost odpradávna, se ostatně dozvíme například v české pohádce O Koblížkovi nebo v americkém seriálu Simpsonovi.
Zatímco středoevropské koblihy mají svoje vytuněné náplně schované hezky uvnitř, tradiční donuty se převážně pyšní bohatou (a hodně barevnou) polevou.
Zdroj: : © Tim Samuel, Pexels
Americké donuty si velmi rychle našly cestu i mimo kontinent, až k nám do srdce Evropy. Obliba vzrostla natolik, že se každý první pátek v červnu slaví mezinárodní den donutů. A oslavit jej můžeme i my, jak jinak než pořádně labužnickou ochutnávkou! :)
Ovšem než v kalendářích nalistujeme červnový měsíc, musíme zdolat ještě hodně dní, což znamená jediné. Spoustu času na trénink pečení!
Zdroj: © Lisa Fotios, Pexels
Nejdříve zauzlované těsto, až potom porce lahodné polevy!
Historie donutů je více než pestrá. Podle nejčastěji tradované verze vznikli předchůdci dnešních donutů již v 17. století v Holandsku. Jednalo se o sladké „bochánky“ smažené na sádle nazývané olykoes neboli mastné koláče. Tehdy ještě tyto mastné koláče ovšem neměly ani polevu ani pověstný otvor uprostřed. Až v druhé polovině 19. století začali Nizozemci původní recept upgradovat a během kynutí do pečiva začali vytvářet otvor, který měl sloužit k lepšímu propečení. Vynalézaví Nizozemci poté svůj kulinářský objev přivezli během osidlování do Ameriky.
Běžně se také původní donuty vyráběly ve slané verzi: s ořechy, masem nebo zelím, neboť cukr byl vnímán v 17. i 19. století jako velmi exkluzivní, drahá a pro někoho nedostupná surovina.
V Americe se posléze začaly donuty vyrábět ve velkém, k čemuž významně přispěl v roce 1920 ruský emigrant Adolph Levitt.
Zdroj: © Dominika Roseclay, Pexels
Ingredience na těsto:
- 318 g hladké mouky
- 64 g moučkového cukru + 1 čajovou lžičku na kvásek
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 28 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 160 ml plnotučného mléka
- 1 celé vajíčko pokojové teploty
- větší špetka soli
- kůra z 1 citrónu nebo limetky
Zdroj: © Natallia Nagorniak, Unsplash
Ingredience na polevu:
- 180 g moučkového cukru
- zhruba 2-4 polévkové lžíce vody
- pár kapek citrónové šťávy
- pár kapek potravinářského barviva
- na posyp: cukrářské zdobení, sušený kokos, kousky čokolády, lentilky, sušené ovoce, oříšky a podobně
Zdroj: © Cats Coming, Pexels
Postup:
- Nejprve si rozpustíme máslo a necháme jej vychladnout.
Poté připravíme kvásek. Mléko nalijeme do kastrůlku a ohřejeme jej, tak aby bylo vlažné. Nasypeme do něj sušené droždí a čajovou lžičku moučkového cukru. Vařečkou promícháme a přikryjeme utěrkou. Necháme 10 minut kynout.
Vzejitý kvásek poznáme tak, že se na povrchu začnou tvořit malé bublinky a zvedne se takzvaná „čepička“.
- Do mísy nasypeme mouku, špetku soli i moučkový cukr a lehce vařečkou promícháme. Můžeme přidat i citrónovou či limetkovou kůru.
Do sypké směsi nalijeme vzejitý kvásek. Postupně přidáme celé vajíčko a rozpuštěné máslo. Pečlivě zpracujeme pomocí vařečky.
Poté zlehka pomoučíme pracovní plochu i ruce a těsto vypracujeme ručně. Mělo by nám vzniknout vláčné, nelepivé těsto, které dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a 1 hodinu necháme kynout.
- Opět si zlehka pomoučíme pracovní plochu a vykynuté těsto vyválíme na tloušťku 1-2 cm.
Donuty vykrajujeme pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 8 cm. Středový otvor vytvoříme menším vykrajovátkem o průměru 3 cm. Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Vykrájené donuty naskládáme na plech s pečicím papírem. Mezi jednotlivými kousky necháme alespoň 3 cm rozestupy na každé straně. Ještě dalších 10 minut potřebuje těsto kynout pod přikrytou utěrkou. Poté pečeme 10-12 minut dozlatova.
Po upečení a vychladnutí namáčíme do polevy, povrch donutů ještě můžeme posypat barevným cukrářským zdobením.
Tip:
Polevu lze vytvořit jednoduše tak, že moučkový cukr s vodou (na začátek je ideální dávat vodu po troškách a postupně přidávat množství), citrónovou šťávou a potravinářským barvivem smícháme do podoby hutnější polevy.
Pokud si budeme chtít trošku více vyhodit z kopýtka, můžeme si připravit tradiční čokoládovou polevu:
200 g čokolády rozpustíme s 2-3 lžičkami kokosového oleje, pořádně promícháme, necháme lehce vychladnout a poté nanášíme na donuty. Krémovější verze docílíme svařením 200 g čokolády a 100 g smetany na šlehání. Vznikne nám báječná čokoládová ganache, které s troškou nadsázky můžeme směle říkat domácí nutella.
Zdroj: © Valeria Boltneva, Pexels
Pro fajnšmekry:
Pokud si zrovna úplně nehlídáte štíhlou linii a máte rádi pravou chuť smaženého koblížku, pak lze troubu vyměnit za pánev (nebo hrnec se silnějším dnem) a samozřejmě donuty smažit klasicky na oleji.
Zdroj: © Tijana Drndarski, Pexels
Zdroj: © cottonbro studio, Pexels
Zdroj: © Jose Musa, Pexels
Zdroj: Foto: Helena Görnerová, archiv autorky
Zdroj: © THE 5TH, Pexels
Zdroj: © KoolShooters, Pexels
Do ruky nebo na talířek? Zkuste obojí
Každý správný dezert má nejenom dobře chutnat, ale také lahodit oku. Zábavným a veselým dezertům, jako jsou například donuty, je proto přímo žádoucí dopřát stejně originální servis. Vybrat můžete vskutku roztomilé a jedinečné talířky, prostírání, podnosy, tácky, etažéry nebo třeba vtipné lžičky. Nebo zvolte krásnou krabičku, naplňte jí donuty a připravte tak někomu blízkému milé překvapení.
ZAJÍČCI V LESE talíř od Biba Biba
Zlacený porcelánový talířek od Eiko
Muffin s čokoládou - dárková krabička od Jadelice
Podnos ø 25 cm Rybičky bílo-petrolejová od DaisyFashion
Originální foukaný poklop z českého skla - modrý od Kett's candles
Méďa - malý talíř od atelier SYLVA
Dřevěný podnos DO POSTELE - LÁSKA II od oskarek
Lžička s jahodovým donutem od Lenkam111
Flower dezertní talíř od Keramika Malina
Etažér-servírovací stojan (nejen) na dort od Bella Woods
Tácek-miska ptáček od Stellion
Dřevěný malovaný servírovací tác od Lenka Pöselová
Servírovací podnos na sušenky s poklopem 1651 od Ledova
Prostírání "V ptačím zpěvu" od ZOOZA home
Sada krabiček / Kořenky / Dózy třeba na posyp od Staré dobré časy
Úvodní fotografie: © Amanda Hemphill, Pexels