Hezky vypečené koblihy s otvory uprostřed namáčené do lákavých pestrobarevných polev si zamilovali lidé doslova po celém světě. V 19. století se jim přezdívalo "doughknots" neboli "zauzlované těsto", které přicestovalo z Nizozemí až do daleké Ameriky. Tak se pojďme pustit do pečení a připravme si tento zábavný dezert společně.

Chuť dozlatova usmažené koblihy dokáže divy. Už jedno kousnutí rozmazlí vaše chuťové pohárky a zaručí, že se nejeden úsměv roztáhne od ucha k uchu. O tom, že lidé mají pro tyto vykutálené pochoutky slabost odpradávna, se ostatně dozvíme například v české pohádce O Koblížkovi nebo v americkém seriálu Simpsonovi.

Zatímco středoevropské koblihy mají svoje vytuněné náplně schované hezky uvnitř, tradiční donuty se převážně pyšní bohatou (a hodně barevnou) polevou.

Zdroj: : © Tim Samuel, Pexels

Americké donuty si velmi rychle našly cestu i mimo kontinent, až k nám do srdce Evropy. Obliba vzrostla natolik, že se každý první pátek v červnu slaví mezinárodní den donutů. A oslavit jej můžeme i my, jak jinak než pořádně labužnickou ochutnávkou! :)

Ovšem než v kalendářích nalistujeme červnový měsíc, musíme zdolat ještě hodně dní, což znamená jediné. Spoustu času na trénink pečení! 

Zdroj: © Lisa Fotios, Pexels

Nejdříve zauzlované těsto, až potom porce lahodné polevy!

Historie donutů je více než pestrá. Podle nejčastěji tradované verze vznikli předchůdci dnešních donutů již v 17. století v Holandsku. Jednalo se o sladké „bochánky“ smažené na sádle nazývané olykoes neboli mastné koláče. Tehdy ještě tyto mastné koláče ovšem neměly ani polevu ani pověstný otvor uprostřed. Až v druhé polovině 19. století začali Nizozemci původní recept upgradovat a během kynutí do pečiva začali vytvářet otvor, který měl sloužit k lepšímu propečení. Vynalézaví Nizozemci poté svůj kulinářský objev přivezli během osidlování do Ameriky.

Běžně se také původní donuty vyráběly ve slané verzi: s ořechy, masem nebo zelím, neboť cukr byl vnímán v 17. i 19. století jako velmi exkluzivní, drahá a pro někoho nedostupná surovina.

V Americe se posléze začaly donuty vyrábět ve velkém, k čemuž významně přispěl v roce 1920 ruský emigrant Adolph Levitt.

Zdroj: © Dominika Roseclay, Pexels

 Ingredience na těsto:

  • 318 g hladké mouky
  • 64 g moučkového cukru + 1 čajovou lžičku na kvásek
  • 1 čajová lžička sušeného droždí
  • 28 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 160 ml plnotučného mléka 
  • 1 celé vajíčko pokojové teploty
  • větší špetka soli
  • kůra z 1 citrónu nebo limetky

Zdroj: © Natallia Nagorniak, Unsplash

Ingredience na polevu:

  • 180 g moučkového cukru
  • zhruba 2-4 polévkové lžíce vody
  • pár kapek citrónové šťávy
  • pár kapek potravinářského barviva
  • na posyp: cukrářské zdobení, sušený kokos, kousky čokolády, lentilky, sušené ovoce, oříšky a podobně

Zdroj: © Cats Coming, Pexels

Postup:

  • Nejprve si rozpustíme máslo a necháme jej vychladnout.
    Poté připravíme kvásek. Mléko nalijeme do kastrůlku a ohřejeme jej, tak aby bylo vlažné. Nasypeme do něj sušené droždí a čajovou lžičku moučkového cukru. Vařečkou promícháme a přikryjeme utěrkou. Necháme 10 minut kynout.
    Vzejitý kvásek poznáme tak, že se na povrchu začnou tvořit malé bublinky a zvedne se takzvaná „čepička“.
  • Do mísy nasypeme mouku, špetku soli i moučkový cukr a lehce vařečkou promícháme. Můžeme přidat i citrónovou či limetkovou kůru.
    Do sypké směsi nalijeme vzejitý kvásek. Postupně přidáme celé vajíčko a rozpuštěné máslo. Pečlivě zpracujeme pomocí vařečky.
    Poté zlehka pomoučíme pracovní plochu i ruce a těsto vypracujeme ručně. Mělo by nám vzniknout vláčné, nelepivé těsto, které dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a 1 hodinu necháme kynout.
  • Opět si zlehka pomoučíme pracovní plochu a vykynuté těsto vyválíme na tloušťku 1-2 cm.
    Donuty vykrajujeme pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 8 cm. Středový otvor vytvoříme menším vykrajovátkem o průměru 3 cm. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Vykrájené donuty naskládáme na plech s pečicím papírem. Mezi jednotlivými kousky necháme alespoň 3 cm rozestupy na každé straně. Ještě dalších 10 minut potřebuje těsto kynout pod přikrytou utěrkou. Poté pečeme 10-12 minut dozlatova.
    Po upečení a vychladnutí namáčíme do polevy, povrch donutů ještě můžeme posypat barevným cukrářským zdobením.

Tip: 
Polevu lze vytvořit jednoduše tak, že moučkový cukr s vodou (na začátek je ideální dávat vodu po troškách a postupně přidávat množství), citrónovou šťávou a potravinářským barvivem smícháme do podoby hutnější polevy.

Pokud si budeme chtít trošku více vyhodit z kopýtka, můžeme si připravit tradiční čokoládovou polevu:
200 g čokolády rozpustíme s 2-3 lžičkami kokosového oleje, pořádně promícháme, necháme lehce vychladnout a poté nanášíme na donuty. Krémovější verze docílíme svařením 200 g čokolády a 100 g smetany na šlehání. Vznikne nám báječná čokoládová ganache, které s troškou nadsázky můžeme směle říkat domácí nutella.

Zdroj: © Valeria Boltneva, Pexels

Pro fajnšmekry: 
Pokud si zrovna úplně nehlídáte štíhlou linii a máte rádi pravou chuť smaženého koblížku, pak lze troubu vyměnit za pánev (nebo hrnec se silnějším dnem) a samozřejmě donuty smažit klasicky na oleji.

Zdroj: © Tijana Drndarski, Pexels

Zdroj: © cottonbro studio, Pexels

Zdroj: © Jose Musa, Pexels

Zdroj: Foto: Helena Görnerová, archiv autorky

Zdroj: © THE 5TH, Pexels

Zdroj: © KoolShooters, Pexels

 

Do ruky nebo na talířek? Zkuste obojí

Každý správný dezert má nejenom dobře chutnat, ale také lahodit oku. Zábavným a veselým dezertům, jako jsou například donuty, je proto přímo žádoucí dopřát stejně originální servis. Vybrat můžete vskutku roztomilé a jedinečné talířky, prostírání, podnosy, tácky, etažéry nebo třeba vtipné lžičky. Nebo zvolte krásnou krabičku, naplňte jí donuty a připravte tak někomu blízkému milé překvapení. 

ZAJÍČCI V LESE talíř od Biba Biba

Zlacený porcelánový talířek od Eiko

Muffin s čokoládou - dárková krabička od Jadelice 

Podnos ø 25 cm Rybičky bílo-petrolejová od DaisyFashion

Originální foukaný poklop z českého skla - modrý od Kett's candles

Méďa - malý talíř od atelier SYLVA

Dřevěný podnos DO POSTELE - LÁSKA II od oskarek

Lžička s jahodovým donutem od Lenkam111

Flower dezertní talíř od Keramika Malina

Etažér-servírovací stojan (nejen) na dort od Bella Woods

etažér Tulip od MartinaTyna

Tácek-miska ptáček od Stellion

 Dřevěný malovaný servírovací tác od Lenka Pöselová

Talířek od Achylis

žeru tě od Ručičkovo

Servírovací podnos na sušenky s poklopem 1651 od Ledova

Prostírání "V ptačím zpěvu" od ZOOZA home

Sada krabiček / Kořenky / Dózy třeba na posyp od Staré dobré časy

 

Úvodní fotografie:  © Amanda Hemphill, Pexels