Živé květy zdobící dorty, zákusky nebo třeba saláty jste již určitě zahlédli. Není to ale žádná nová móda, zdobení jídel barevnými kvítky je staré již tisíce let! Své pokrmy těmito malými chutnými poklady zdobili už staří Číňané, Indové nebo třeba Řekové. Máme pro vás nejen celou řadu tipů, jak je vyzkoušet, ale také boží recept na tzv. Minipavlova s bazalkovou šlehačkou a čerstvým ovocem z časopisu Apetit.
Zatímco nad salátem z lístků rukoly nebo polníčku už se nikdo nepozastaví, jedlé květiny jsou pořád exotika.
Mají kytky vůbec nějakou chuť? Kde se dají použít a čemu se vyhnout?
Běžnou součástí pokrmů byly především ve starověku a středověku, kdy doplňovaly a zdobily nejednu šlechtickou tabuli.
Z české kuchyně se od té doby skoro ztratily. Dnes na ně narazíte nejčastěji v dražších restauracích.
Právě v restauraci jsem tento trend prvně objevila, přežvykováním květů jsem byla do té doby nepolíbená. Sice jsem u stolu váhala, jestli květy sníst, nakonec jsem ale sebrala odvahu. A jelikož jsem stále tady bez újmy na zdraví, zřejmě opravdu jedlé byly :-)
Foto: Augustine Fou, Unsplash.com
Důležité (!!)
...je používat květy pěstované bez použití pesticidů, herbicidů a jiných zdraví neprospěšných látek.
Vyhněte se proto květinám z květinářství či zahradních center. Mohou být krásné, ale skrývají v sobě chemické postřiky, umělá hnojiva a lesky ve spreji.
Raději si pro jedlé květy vyrazte do volné přírody. Nesbírejte je hned u cest a silnic, vyberte louky a lesy dále od civilizace, případně zajděte na blízkou ekologickou farmu či k biopěstiteli. Vysadit si je také můžete doma do truhlíků či zahrady. Jedlé květy jsou k dostání i v obchodech, vybírejte ty s certifikací bio.
Foto: Brook Larke, Unsplash.com
Jak na správný sběr?
Při sběru květů platí stejné základní pravidlo jako třeba u sběru hub.
Pokud si nejste jistí druhem rostliny, raději nechte květ tam, kde je.
Ne všechny květy jsou jedlé!
Vybírejte mladé, ale plně rozvinuté květy. Nedozrálé nebo odkvétající budou hořké a budete zbytečně zklamáni.
Ideálně pro květy do přírody vyrazte v dopoledních hodinách a s nůžkami v ruce, abyste květy při trhání neporušili.
Zabalte je do vlhkého ubrousku a krabičky, doma si je pak uložte do lednice. Díky vynaložené péči vám vydrží i několik dní.
Které květy rozzáří váš talíř?
- levandule
- sedmikrásky
- růže
- pampelišky
- fialky a macešky
- lichořeřišnice
- macešky
- chrpa
- chryzantéma
- afrikány
- brutnák
- orchidej
- karafiát
- měsíček
- cuketa
- pažitka
- bezové květy
Existuje ale více než 75 druhů rostlin, jejichž květy můžeme konzumovat.
Tip:
Na Fleru si můžete zakoupit společenskou hru "Jedlé květy", při které se zábavným způsobem naučíte jednotlivé květy poznávat a používat.
Naše světy, Kvarteto Jedlé květy, Fler.cz
Většina květů se hodí především do salátů
- Lichořeřišnice chutí připomíná ředkvičky
- pampeliška i maceška jsou mírně nahořklé
- květy pažitky poznáte chutí na první dobrou
- sedmikrásky dozdobí jemné krémové polévky, třeba ředkvičkovou
- měsíček zabarví rýži do zlatava a dodá jemnou chuť podobnou šafránu
- afrikány prozáří pomazánku a z chuťovek vykouzlí malé skvosty
- modré květy brutnáku díky okurkové chuti pozvednou i obyčejný chleba s máslem, navíc jsou plné minerálů a měly by mít i zklidňující účinky
- čerstvá poupátka (např. pampelišek) navíc můžete naložit na způsob kaparů a užívat si je delší dobu
Snad jediné květy, které můžete bez obav tepelně upravovat, jsou cuketové. Dají se naplnit a smažit.
I z bezových květů se tradičně dělají „řízky“. Také z nich vyrobíte výborný sirup a jemná kvítka se budou vyjímat i na dortu. Sirup pak můžete využít na osvěžující nápoj nebo na výrobu nanuků plných květů.
Foto: JaStra, Pixabay.com
Bezinkové nanuky s květinami, zdroj fotografie a recept zde: Albert.cz
Kvítka na sladko
Spousta květů najde uplatnění u cukrářů a fanoušků sladkého pečení.
- jemně aromatická levandule se skvěle hodí do zmrzlin, sušenek a limonád, její květ můžete také nechat v nádobce s olivovým olejem, krásně vtáhne její vůni
- malé množství levandulových květů provoní dušená masa, octy, džemy a rosoly
- okvětní plátky růže, asi nejpoužívanější jedlá ozdoba, zkrášlí každý dort i sorbet - a čím výraznější barvu okvětní lístek má, tím výraznější bude i jeho chuť
- květy begonie chutí připomínají rebarboru, vyzkoušejte je třeba v koláči
- fialky a růže můžete využít i ke kandování, lehce namočené ve vyšlehaném bílku a obalené v cukru přitáhnou pozornost nejenom milovníků sladkého
Kandované fialky,
zdroj a recept zde: https://fresh.iprima.cz
Fialky pro Sisi
Asi nejznámější milovnicí fialkových bonbonů je císařovna Alžběta Bavorská, známá pod přezdívkou Sisi. Neuvěřitelné je, že návštěvníci rakouské metropole si ty stejné bonbony, které zbožňovala Sisi, mohou dopřát i dnes. Stejně jako za dob monarchie jsou k dostání v C. a K. dvorním cukrářství nedaleko vídeňského Hofburgu. Patří k nejžádanějšímu zboží z jeho sortimentu.
"Vyrábějí se ze skutečných fialek. Lístky fialkových květů se usuší a pak se kandují," popsala výrobu císařské laskominy jedna z provozních cukrárny Demel.
Podnik dodnes nese titul z časů monarchie - C. a K. dvorní cukrářství. Stojí na dohled od vídeňského císařského paláce, kde se Demelovými sladkostmi nechávali rádi rozmazlovat Sisi a její choť František Josef I.
Fialkové bonbony, zdroj fotografie: Demel.com
Fialkové bonbony mají dodnes v rokokovém prodejním salonu své prestižní místo. Kulaté škatulky v celofánu s fialovou mašlí jsou vyskládány uprostřed první místnosti na mohutném patrovém stole z tmavého dřeva, takže na ně návštěvník hned narazí. Papírová krabička vypadá stejně jako za časů monarchie. Uvnitř skrývá temně fialové bonbonky - okvětí zalité cukrem. Při jeho cucání se po chvíli na jazyku rozprostře chuť připomínající vůni fialek.
Fialkové bonbony v C. a K. dvorní cukrářství Demel, zdroj fotografie: Travelpotpourri.net
O tom, že pro císařovnu byla kandovaná kvítka potěšení, svědčí i ocenění z vídeňské výstavy kuchařského umění z roku 1898. Nad ní Sisi převzala patronát. Porota tehdy jednohlasně bonbonům podniku "Demel a synové" udělila nejvyšší ocenění.
Foto: Charlotte May, Pexels.com
Trochu nečekané využití najde mnoho květů i v nápojích
- květy fialky, levandule, nebo třeba okvětní plátky růží, zamrzlé v kostkách ledu, udělají parádu v letních limonádách a ledových čajích
- květy orchideje ve skleničce sektu dodají punc luxusu a výjimečnosti
Důležitým pravidlem je nechat květy vyniknout: jak chuťově, tak barevně. Měly by být pověstnou třešinkou na dortu, korunkou krásy talíře či misky.
Výrazné chutě mohou lehce jemnost květin přehlušit a v barevné záplavě by se drobná kvítečka mohla snadno ztratit.
Foto: Brenda Godinez, Unsplash.com
Foto: Patryk Sikora, Unsplash.com
Víte že...
Plátky růží jsou běžnou součástí indické kuchyně, smažené cuketové květy zase italské a ve Francii je běžné objednat si levandulovou zmrzlinu. U nás se jedlé květy zatím převážně používají jen jako ozdoba.
Před samotným experimentováním pro vás máme poslední radu: dopředu vždy kousek květu ochutnejte, zjistíte tak včas, jestli náhodou nejste alergičtí.
Minipavlova, zdroj fotografie: Markéta Bejčková
Minipavlova - jak na to podle časopisu Apetit
Minipavlova je oblíbený dezert, pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlovové a je nádherný ve velké i mini verzi. Dortíky z pečených bílků svým tvarem připomínají baletní sukýnky, a aby lahodily oku i chuťovým pohárkům, stačí jim jednoduché zdobení a přímo si říkají o použití živých květů.
Pokud si tyto křehké "pusinky" chcete připravit, zde je pro vás s laskavým svolením časopisu Apetit recept na Minipavlova s bazalkovou šlehačkou a čerstvým ovocem. Děkujeme!
Pro přípravu 10 ks mini pavlova potřebujete:
- 4 bílky, o pokojové teplotě
- 250 g krupicového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy nebo bílého vinného octa
- 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
Na dozdobení:
- 500 ml smetany ke šlehání (33%)
- hrst lístků bazalky + na ozdobení drobné čerstvé nebo mrazem sušené ovoce a samozřejmě můžete použít i jedlé květy
Troubu předehřejte na 100 °C. Bílky s cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní parou, a když se cukr v bílcích rozpustí a bílky začnou bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky. Sníh by měl být pevný, hladký a lesklý. Bude to trvat zhruba 8 minut. Pak stěrkou zapracujte nejdříve citronovou šťávu a potom i škrob. Ještě krátce promixujte a sněhem naplňte cukrářský sáček s nástavcem s otvorem ve tvaru uzavřené hvězdičky.
Na plech s nízkým okrajem dejte pečicí papír a stříkejte na něj kolečka sněhu o průměru 8 cm. Začněte od středu a zvětšujte kolo po spirále, dokud nebude mít požadovanou velikost. Střed kolečka můžete trochu zploštit lžící, aby bylo více místa na náplň, nebo pokračujte v práci s cukrářským sáčkem a zvyšte okraj ještě o jedno kolo, jako jsme to udělali my. Dejte do trouby a sušte zhruba 90 minut, potom troubu vypněte, neotvírejte a nechte pusinky ještě 30 minut odpočívat uvnitř. Pak je vyndejte a nechte úplně vychladnout.
Bazalkové listy rozmixujte v blenderu nebo v hmoždíři na jemnou pastu. Smetanu ušlehejte dotuha a bazalkovou pastu do ní opatrně vmíchejte.
Hotové pusinky ozdobte bazalkovou šlehačkou a ovocem a jedlými květy podle chuti a vkusu.
Tak. Přiznejte se, kdo z vás už se chystá na lov kvítků?:)
Máte zajímavé tipy, jak je využít?
Podělte se s námi v komentářích, budeme rádi!
I kvítka na Fleru potěší
A jak je již zvykem, uzavírám fotkami květin, květů a kvítečků zde z Fleru. Sice nejsou všechny ukázky zrovna jedlé :-), ale pastva pro oči je to každopádně! Užijte si ji.
bylinná směs ANTISTRES od Angellus.caje
Flowercake od Anykka
Esme cosmetics, koupelová bomba s levandulí
Keramika Kutná Hora, Šálek "Pošmourné jitro"
Mairicrafts, Mairi pozlacené náušnice šeříkové lila
plakát JEDLÉ KVETY od silvica
Domácí nápoje pro zdraví od Radka Zrůstková
k vaření využijete i sušené jedlé květy z Ekofarma Pařilovi
Chrpa luční květ, Bylinky z Kopanic, sbírané v Bílých Karpatech
Amélka, kulaté samolepky Sedmikrásky
Chaloupka pod kopcem, dekorace Krajka v kruhu
Andin, lněná vyšívaná taštička Macešky
Nature in drop, přívěsek Postříbřená orchidej
Limonium, náušnice Violka rolní
VITALIA art, náhrdelník Růže Půl koule
Lucie Hašková Marková, odkládací miska Srdíčko
Rozrazil rezekvítek, hrnek Nostalgie
Judith decoration, cedulka s fialkou
květy i doma na balkóně vám pomůže si vypěstovat Dřevěný velký truhlík s poličkou od MarcelDV
Wilde, rámečková peněženka Věneček z chudobek
Využité zdroje:
https://www.floranazahrade.cz/
Titulní fotografie:
Rezel Apacionado, Unsplash.com