Možná si ihned po přečtení dnešního titulku budete myslet, že jsme si pro vás připravili zimní verzi apríla. Žádné nemístné vtípky bychom si ale v tak pohádkový čas rozhodně nedovolili. Načasování je čistě praktické. Chceme vám dát ty nejkouzelnější tipy na silvestrovský plating.

Už jenom na samotné plánování je potřeba si vyhradit pár okýnek v diáři. Protože prskavky sice krásně září a vytváří nezapomenutelnou slavnostní náladu, letos ale budete za největší párty hvězdu vy! Jdeme na to... 

Zdroj: © Matheus Bertelli, Pexels

 

Světýlka, mecheche a oslavy konce roku

Oslavy milují lidé od nepaměti. Pravda, naši předci slavili malinko jinak, než jak si pořádnou párty představujeme my v našem století.

Napříč historií lidstva byly nejvýznamnější oslavy směřovány právě ke konci kalendářního roku. V naší západní civilizaci je Silvestr spojován s papežem Silvestrem I. Přesněji řečeno s datem jeho posledního odchodu z tohoto světa. Údajně zemřel poslední den roku 335. Po jeho smrti se do té doby pohanský Řím stal baštou církevních hodnostářů a křesťanství zde jenom kvetlo. A to už si oslavičku jistě zasloužilo. Oslavy to zpočátku byly mírné, decentní a velmi skromné.

Pořádná jízda začala až v 16. století se zavedením gregoriánského kalendáře. Tyhle oslavy ale nesly naopak příliš velkou pohanskou konotaci, takže církev velmi brzy zatáhla brzdu a utnula oslavám tipec. V 17. století, s masivním nástupem progresivního osvícenství, se do života lidí opět dostal smích a bujaré oslavy.

Zdroj: © cottonbro studio, Pexels

 

Máme pohoštění, chcete ho vidět?

Nejdříve si dáme malinké opáčko. Na bezvadné a nezapomenutelné pohoštění můžete směle zrecyklovat dobře známé recepty z naší sbírky. Už jsme spolu pekli hezky vypečené bagety, vychytané quiche, epické popraskané sušenky s hojnou dávkou cukru, excelentní perníčkový dort i famózně křupavé chlebové tyčinky.

Všechny tyhle nápady (no dobře, tak ne doslova úplně všechny) můžete využít:

  • Z napečených baget nakrájejte kolečka, potřete oblíbenou pomazánkou a navrch nahrňte vybrané dobroty.
  • Sušenky raději připravte z dvojité dávky, a když už bude ten Silvestr, tak do nich klidně kápněte trochu likéru.
  • Perníčkový dort bude králem večera...
  • ...a chlebové tyčky zmizí z talířů rychlostí světa stejně jako slaný koláč neboli quiche.

Co máme na programu dál? No přece další dobroty!

Zdroj:© Tim Douglas, Pexels

Kanapky 

Jednohubky s roztomilým názvem. Stačí nakrájet rohlíky, bagetky, tousťák nebo klidně slané krekry. Super alternativa pro ty, co nechtějí trávit v kuchyni celé dny.

Ingredience:

  • vybrané pečivo nebo slané krekry
  • oblíbený dip nebo pomazánka
  • malé mozzarella kuličky
  • pršut či jinou oblíbenou šunku
  • cherry rajčátka
  • nakládané jalapeño papričky (volitelné)

Náš tip:

Skvělá vajíčková pomazánka: Vařená vajíčka propasírujte se 2 lžícemi zakysané smetany nebo tučného tvarohu, 1 lžičkou plnotučné hořčice. Dochutíme solí a pepřem. Dle libosti můžeme nasekat čerstvou petrželku.

Nebo naše favoritka, hezky štiplavá česnekovka: 200 g goudy nebo eidamu (jste-li klasici) nastrouháme na jemno. Sýr přidáme do jednoho natural pomazánkového másla, prolisujeme 4 stroužky česneku (množství je na vás) a osolíme. Pro větší říz lze přidat ještě pár lžic majonézy.

Postup:

  • Pomazánky, dipy máme. Teď začne ta nejlepší část. Kompletace a zdobení. Na pečivo namažeme dip nebo pomazánku. Na tu poté stočíme pršut. Bokem si nachystáme mini mozzarellky, které napíchneme na půlku cherry rajčátka a poté zakomponujeme na kanapku. Skvělý šmrnc zajistí kousek jalapeño papričky.

Hlídáte si fit linii?

Na krekr mázněte kvalitní kozí sýr, smotejte uzeného lososa nebo vysokoprocentní šunku, ozdobte polníčkem, nakládanou řepou a přisypte semínka nebo oříšky.

Suroviny můžete dle preferencí obměňovat... 

Zdroj: © Kseniia Lopyreva, Pexels

 

Mini hot-dogs

Tato exkluzivní lahůdka se bude na svátečně prostřeném stole náramně vyjímat!

Ingredience:

  • pečivo: bez obav využijte známé těsto na bagety
  • poctivé (ideálně řemeslné) párky
  • smažená cibulka
  • kvalitní kečup, hořčice
  • olej
  • bylinky (rozmarýn, pažitka, ...)

Ingredience na coleslaw:

  • menší hlávka bílého zelí
  • 2 větší mrkve
  • čtvrtka celeru
  • 1 bílá cibule
  • řapíkatý celer (lze vynechat)
  • 2 čajové lžičky soli
  • cca 180 g majonézy (light milovníci dají zakysanou smetanu)
  • 2-3 čajové lžičky octa
  • cukr dle chuti

Postup:

  • Pečivo si vyrobíme nebo koupíme. Mezitím připravíme coleslaw (i ten samozřejmě můžeme koupit). Zelí nakrouháme najemno, zasypeme 2 lžičkami soli a necháme 25 minut macerovat. Zelí pustí šťávu a bude krásně křehké. Ručně promačkáme a část vzniklé tekutiny vylijeme.
  • Mrkve i celer nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme na menší kousky. Zeleninu přidáme k zelí. Připravíme si dresing. Majonézu (nebo zakysanou smetanu) smícháme s octem a případně troškou cukru. Zamícháme do zeleniny. Ochutnáme a dle potřeby ještě dochutíme.
  • Párky zatím nařežeme a lehce potřeme olejem, který ještě můžeme ovonět rozmarýnem a chilli, ogrilujeme.
  • Pečivo uprostřed nařízneme, umístíme trošku coleslawu, naservírujeme ogrilovaný párek, zakápneme kečupem a hořčicí a posypeme smaženou cibulkou nebo třeba nasekanou pažitkou.

Zdroj: © alleksana, Pexels

Zdroj: © Brooke Lark, Unsplash

Zdroj: © Caroline Hernandez, Unsplash

 

Domácí chipsy

Naprosto jednoduchý a efektivní nápad. Tlačí vás čas a hosté už se skoro vyzouvají u vás v předsíni? Domácí chipsy každého potěší.

Ingredience:

  • 500 g brambor (nebo klidně batát)
  • sůl a oblíbené koření
  • sušené bylinky (např. tymián, bazalka, oregano)
  • slunečnicový olej

Postup:

  • Troubu předehřejte na 190 °C.
    Oloupejte brambory (fajnšmekři mohou upéct i ty slupky). Pomocí škrabky udělejte z brambor tenké plátky. Plátky vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Zakápněte olejem, nasypte koření a sůl (tento krok můžete realizovat i po upečení).
  • Pečeme do zlatova 30-35 minut. Můžeme podávat s libovolným dipem.

 Oloupaná brambora: © Polina Tankilevitch, Pexels

Pečené chipsy: © Alesia Kozik, Pexels

Chipsy a dip: © Valeria Boltneva, Pexels

Chipsy v misce: © Valeria Boltneva, Pexels

Zdroj: © Brooke Lark, Unspash

 

Scones

Nadýchané, vláčné a naprosto fantastické. Tradiční skotské bochánky scones se pečou také v Anglii a Irsku. Ostrovní lidé si je nejradši dávají s marmeládou, tučnou smetanou a čajem o páté.

Ingredience:

  • 230 g hladké mouky
  • 155 ml plnotučného mléka
  • 50 g chladného másla
  • 25 g krystalového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z 1 limetky nebo citrónu
  • cukrářské zdobení
  • 1 vajíčko na potření

Postup:

  • Máslo nakrájíme na menší kousky. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli a případně také limetkovou či citrónovou kůru. Lehce promícháme vařečkou. Přidáme máslo nakrájené na kousky a vytvoříme drobenku. Nasypeme cukry a mléko.
  • Vytvoříme nelepivé sušenkové těsto. Dle volby můžeme do těsta přisypat i cukrářské zdobení.
  • Pracovní plochu poprášíme lehce moukou. Z těsta vyválíme plát o síle 3 cm. Z těsta vykrajujeme trojúhelníčky nebo kolečka.
  • Poklademe na plech vystlaný pečicím papírem. Potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě 10-15 minut.
  • Scones musí krásně vyběhnout.

Zdroj: © Brooke Lark, Unsplash

Tip:

Drink je na párty vždycky skvělá volba. Co jej ale ještě spojit s dezertem? Fajnšmekři si mohou Baileys dopřát v čím dál více oblíbeném Freakshaku, který vznikl v australské kavárně Pâtissez.

Ingredience:

  • 50 ml Baileys Original
  • 50 ml vychlazeného espressa
  • 125 ml mléka
  • 3 kopečky zmrzliny (ideálně vanilkové)
  • šlehačka
  • tabulka rozpuštěné čokolády (volitelné)
  • hotové brownies (nebo jiný oblíbený dezert)
  • sklenice a brčko

Postup:

  •  Baileys lehce vyšleháme s vychlazeným espressem, mlékem i dvěma kopečky zmrzliny. Hotový shake nalijeme do sklenice. Na shake můžeme nalít ještě rozpuštěnou čokoládu, na ní poté přidat kopeček zmrzliny, nanést trochu šlehačky a jako zlatý hřeb přidat kousek brownies.

Zdroj: © alleksana, Pexels

 

Oslava jako lusk s Flerem!

Cinkot skleniček, talířků a smích ze všech stran. Slavnostní setkání s blízkými lidmi je ten největší zázrak.

Milujete oslavy ve velkém stylu?

Inu, proč ne. Fler tvůrci jsou na všechna vaše přání připraveni.

Vybroušené (a originální skleničky), krásné talířky, úchvatné podnosy, tácy, dekorace, ubrusy, krásné svíčky, ... Zkrátka, tady najdete naprosto cokoliv, co váš příbytek na chvíli promění v pohádkovou hodovní síň. 

Čelenka - Stříbrem zalitá od Freek Love

Na zdraví! od Wegga

Vykrajovátko Happy New Year 2024 II od MB 3D Printing

Zimní od Anetta123

Sklenice na brandy "Lístek" od chrapcus

Dárková sklenice na víno - Dneska si to zasloužím! od odNikol

tác ...vánoční 5 od Ateliér Dorda

Servírovací tác wave od Dřevínek

dubové servírovací prkénko od odLOBO

Velký bublinkový tác od Lovetoeat-plates

Plovoucí svíčky - ořechové lodičky od sojka & datel

Sójová svíčka Svařák od AESTA

Běhoun: "Hvězdná noc" ... širší se stromky od ZOOZA home

Bílý talíř s ledním medvědem, mělký, 24 cm od monique.mo

Sada dvou misek Zlaté jablíčko od Mimo-osa

Přání s prskavkou 1 od L&B ideas

 

 

Naši milí čtenáři, přeji všem pohodové, kouzelné a radostné svátky

a v roce 2024 spoustu odvahy, pokory a štěstíčka po kapsách!


Kometka

 

 

Úvodní koláž: Párty: © cottonbro studio, Pexels, slavnostní stůl: © Nicole Michalou, Pexels, rok 2024 a sklenička drinku: © Lisa Fotios, Pexels, pokrmy na stole: © Nicole Michalou, Pexels