Křehká skořápka, v níž se ukrývá nadýchané zasněžené nebe a hutná vrstva šlehačky. Přesně takové jsou bílkové pusinky neboli mini Pavlovy, pojmenované podle ruské primabaleríny Anny Pavlovy. Tento dezert je oblíbený především v Austrálii či na Novém Zélandě. A vy si tento vypečený skvost můžete upéct také!

Sněhem pocukrovaná krajina snadno inspiruje i jemně pobízí k nejrůznějším (tvůrčím) aktivitám. Někdo se zavrtá s knihou v ruce do deky, někdo začne skládat puzzle, malovat a někdo se rozhodne zahřát u pečení dezertů. Něžné pavlovky jako by vypadly z náruče pohádkové sněhové královně, vám navíc zaručeně pohladí jazýčky.

Příběh vepsaný do baletní sukénky

V životě platí, že na dobré se má počkat, v cukrářském řemesle se zase drží kréda, že nápady poletují všude kolem nás, stačí je polapit a zhmotnit.

V roce 1926 se na Novém Zélandu objevila slavná ruská primabalerína Anna Pavlova, která se ubytovala v hotelu Wellington. Tamějšího šéfkuchaře baletní umění Pavlovy natolik uchvátilo, že se rozhodl na její počest připravit podobně křehký, něžný a vzdušný dezert jako byla baletčina tylová (tutu) sukénka. Tento elegantní bílkový dezert milují lidé po celém světě a dodnes jsou obyvatelé Nového Zélandu na jeho vznik i historii jaksepatří hrdí.

Ingredience na korpusy:

  • 4 vaječné bílky
  • špetku soli
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky vinného octu
  • 180-200 g krystalového cukru

Ingredience na krém:

  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • 1-2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • pár kapek vanilkové esence
  • čerstvé ovoce (např. maliny, jahody, borůvky)

Zdroj: © Katerina Holmes, Pexels

Zdroj: © Sorin Gheorghita, Unsplash

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 180 °C. Opatrně oddělíme bílky do jedné mísy a žloutky do druhé mísy. Žloutky schováme do lednice, nebudeme je v tomto receptu potřebovat.
  • Do bílků přidáme špetku soli a pomocí elektrického šlehače ušleháme nadýchanou pěnu připomínající obláčky. V tuto chvíli do nadýchané pěny nasypeme cukr a šleháme dotuha. Přidáme škrob a ocet. Šleháme dalších 5 minut. Vznikne nám opravdu velmi hustá hmota, pozná se to tak, že když vytáhneme metličky, uvidíme na nich bílkové špičky.
  • Plech vysteleme pečicím papírem. Pomocí polévkové lžíce na něj nanášíme kopečky z vytvořené hmoty. Uprostřed lžící uděláme důlek.
  •  Na jeden plech se nám vleze 6 středně velkých pavlovek. Troubu ztlumíme na 120 °C a pavlovky sušíme cca 40-45 minut. Mezitím si ušleháme dotuha smetanu s cukrem a vanilkovou esencí. Krém nanášíme lžící nebo cukrářským sáčkem na vychladnuté pavlovky. Ozdobíme čerstvým ovocem. A dáme vychladit do lednice. 

Zdroj: © Toa Heftiba, Unsplash

Zdroj: © Visual Stories || Micheile, Pexels

TIP:
Pokud bychom chtěli docílit lehce karamelové chuti, tak pavlovky sušíme 10-15 minut při 140 °C. Povrch skořápek (pavlov) chytne díky vyšší teplotě v troubě lehce zlatavo-hnědý odstín.

Zdroj: © Foto a food styling: Ivana Štiková, archiv autorky

Zdroj: © Foto: Daniel Krobot, archiv autorky

Malý zlepšovák:

Pro ještě krásnější efekt je možné pavlovky na pečicí papír natvarovat pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou (trezírovací) špičkou.

Zkusit můžete také velký dort místo mini verzí. Připravíte 2 větší korpusy, které jednoduše pomocí lžíce rozetřete na pečicí papíry, jež předem natáhnete na plechy.

Zdroj: © Artur Rutkowski, Unsplash 

Zdroj: © Rob Wicks, Unsplash

Zdroj: © Deborah Rainford, Unsplash

 

Jednu pusinku na talíř, prosím!

Talířkům se na Fleru daří. A ještě aby ne, když jim šikovné ruce zdejších výtvarníků dokážou pokaždé vdechnout jedinečnost. Na krásném talíři se bude líbit i hezky vypečeným (nebo spíše vysušeným) pavlovkám. U talířků však zůstávat nemusíte. Vybírat můžete také z krásných táců, cukřenek nebo lžiček!

Desertní talířky Květy mrazu od Václav Fišer

 

 Talíř od Keramirka

Bílé talíře, mělké od monique.mo

Vintage espresso lžička miluju tě od Ručičkovo

cukřenka od Kaprálová Milena

Přírodní podložky z Břízy, ručně broušené od Human

cukřenka od Adéla Volná

Kulatý tác tyrkys 40 cm od woltér

Elegantní tyrkysová petrolejová sova od Ivan umělec

Broučí talíř malý č. 2 od Julish

Tác na dort vlnky od Lovetoeat-plates

 

Úvodní fotografie: © Daniel Krobot, Instagram, archiv autorky