Výraz "pilný jako včelka" už jste určitě slyšeli. Po přečtení níže uvedených informací možná k těmto nebývalým pracantům pocítíte ještě větší úctu. O důležitosti tohoto inteligentního a pro přírodu a člověka nepostradatelného hmyzu se toho už napsalo a řeklo hodně, přesto pro vás mám spoustu různých zajímavostí ze světa medu a včel, o kterých jste možná ještě vůbec neslyšeli...

Zemi včely obývají 80 milionů let. V současnosti známe okolo 20 000 druhů včel, přičemž včela medonosná je nejvyšším vývojovým stupněm.

Michael Milverton, Unsplash.com

Včela medonosná

Druh vznikl pravděpodobně extrémní geografickou izolací od mateřské populace včely východní, a to v době evolučně „nedávné“, asi před 10 000 lety. Oblast původního rozšíření zahrnovala Afriku, Blízký východ a Evropu. Do Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland byla přivezena až v 17. století, na Dálný východ až začátkem 20. století.

Historické včelí úly, zdroj fotografie: Jim Thring, Unsplash.com

Svá hnízda staví na chráněných místech, přičemž jsou jednotlivé plásty umístěny vedle sebe. Mezi ostatními druhy včel je nejvíce hospodářsky využívána.

Pavan Reddy, Unsplash.com

Průměrná délka života včely je asi šest týdnů, tři týdny stráví prací v úlu a tři týdny sbíráním nektaru a pylu.

Stadia vývoje 

Vajíčko pokládá matka včely medonosné do dělničí či trubčí buňky plástu nebo do mateří misky. Do včelí buňky a mateří misky klade vajíčka oplozená, do trubčích vajíčka neoplozená. 

Larva vylíhlá z vajíčka není ještě vůbec podobná včele a musí projít celou dokonalou proměnou, než se z ní stane dospělec (imago). Tělo larvy tvoří hlava a 13 článků a její pokožka má bílou lesklou barvu. V buňkách jsou larvy stočené bříškem dovnitř a postupem růstu se napřimují a vyplní téměř celý objem buňky.

Předkukla má v mateřské buňce vytvořený zámotek jen na bocích a ve vrchní části buňky. Do tohoto zámotku se larva zapřádá po zavíčkování buňky. Jednotlivé vnější části těla předkukly už začínají narůstat do tvarů podobných dospělé včele.

Kukla je čtvrtým stadiem vývoje včely. Stadium kukly trvá u matky 5 dní a u dělnic a trubců 8 dní. Během této doby se kukla nehýbe a je natočená v buňce hlavou směrem k otvoru buňky. Ve stadiu kukly nastává přeměna vnitřních orgánů. Dospělec vylézá z buňky po vykousání jejího víčka. Celkový vývoj matky trvá 16 dní, dělnice 21 dní a trubce 24 dní.

Raj Steven, Pexels.com

Jak to chodí v úlu?

Včely jsou sociální hmyz tvořící trvalá společenstvavčelstva. Jde o jednoho z nejznámějších zástupců společenského hmyzu. Včelstvo neboli jeden úl se skládá ze včelího díla, plodu, jedné včelí matky, několika set trubců a okolo až 50 tisíc včel neboli včelích dělnic.

Jednotliví členové včelstva jsou na sobě závislí tak, že jeden bez ostatních nedovede plnit svou funkci a zahyne (např. osamělá dělnice, matka či trubec nebo plod). Mezi včelami funguje dokonalá dělba práce.

Včely přezimují jako celé společenství. To je rozdíl od čmeláků, vos a sršňů, jejichž společenství zanikají a přezimují jen jednotlivé oplozené samičky.

Cool Calm Design Lab, Unsplash.com

Matka - včelí samička, která má jako jediná z celého včelstva vyvinuté pohlavní orgány. Od dělnic se liší na první pohled většími rozměry, matka měří 20–25 mm, a tím, že nemá orgány uzpůsobené ke sběru pylu.

Dále se matka na rozdíl od dělnic nepodílí na pracích v úlu. Žihadlo má uzpůsobené k obraně (v případě konfliktu s jinou matkou, nemá na žihadle protiháčky, proto po bodnutí nehyne jako dělnice), ale zejména ke kladení vajíček. O matku se musí dělnice soustavně starat. Celý život ji krmí tzv. mateří kašičkou bohatou na bílkoviny.

Pass the Honey, Unsplash.com

Matka se při oplodnění spojí až se 17 trubci v průběhu jedno- až dvoudenního letu z úlu. Při svém matečním letu uschová sperma trubců na celý svůj život a z této zásoby poté čerpá. Mateční let uskuteční pouze jednou nebo dvakrát za život.

Kusadlová žláza vylučuje u matky tzv. mateří látku, tj. feromon matky. Dělnice sekret přidávají do krmné kaše pro larvy a využívají je k rozpuštění vosku a propolisu při jejich zpracování.

Annie Spratt, Unsplash.com

Dělnice - tvoří ve včelstvu nejpočetnější kastu. Jsou to samičky, které mají nevyvinuté pohlavní orgány, a proto se nemohou spářit s trubci. Dělnice vyrůstají do velikosti 12–14 mm. Líhnou se z oplodněných vajíček v dělničích buňkách, kterých bývá na 1 dm2 přibližně 400. V době hlavní snůšky se v úlu nachází dělnic 30 000–50 000, v době zimního klidu 10 000–20 000. Vykonávají pro včelstvo všechny ostatní potřebné práce, jako je vyhledávání a přinášení potravy (nektar, medovice, pyl, voda), zpracovávání medu z nektaru a medovice, konzervování pylu, stavbu plástů, krmení matky, trubců a plodu, střežení vchodu do úlu, úklid a čištění, větrání a udržování správné teploty v úlu a řada dalších činností. Hltanová žláza dělnic produkuje mateří kašičku.

Trubec - jeho úlohou je oplodnit mladé matky. V případě potřeby pomáhá, díky vyšší tělesné teplotě než mají dělnice, zahřívat včelí plod.

HiveBoxx, Unsplash.com

 

Trocha historie...

K nejstarším nálezům, které dokládají vztah člověka a včely, patří nástěnná kresba postavy při vybírání medu, která je stará až 12 000 let a nalézá se v Pavoučí jeskyni v Bicorp ve Španělsku.

První včelaři pocházeli ze starověkého Egypta. Včely zde chovali v hliněných nádobách již 4 tisíce let př. n. l. Byli také prvními, kdo se včelami kočoval. Podle ročních období a květu plodin převáželi včely na vorech po Nilu.  

Lauren Forando, Unsplash.com

Češi jsou národ včelařů, Česká republika je zemí s největším počtem včelařů v poměru k rozloze. Je to dáno především tradicí a převážnou většinou drobných, zájmových včelařů. Včelařské statistiky říkají, že v roce 2019 u nás 778 300 včelstev chovalo 62 480 včelařů. Zatímco počet včelařů oproti roku 2018 vzrostl o 240, včelstev zůstal takřka stejný počet.

V Evropě jsme ve včelaření na třetím místě. 

Sv. Ambrož je nejznámějším patronem včelařů, dalšími jsou sv. Prokop, sv. Medard nebo sv. František z Assisi.

Zdroj: Pxhere.com

 

 Včely bez nás mohou žít, my bez nich ne...

Proč potřebujeme včely?

Včely neznamenají jen med a ostatní včelí produkty. Jejich největší význam a přínos je v opylování. Přestože včelí produkty mají na trhu své místo, jejich hodnota se zdaleka nedá srovnávat s významem opylovací činnosti včel. 

Mihajlo Mladenovic, Unsplash.com

A v čem je opylovací činnost včel tak prospěšná?

Včely jsou po dobu snůšky nektaru věrné vždy jednomu konkrétnímu druhu rostliny. Navštěvují její květy a při sběru nektaru sbírají z květů zároveň pylová zrna na rousky zadních párů nožiček. Přenáší tak na svém těle pyl z květu na květ a z prašníku na pestík, čímž provádějí opylení u hmyzosnubných rostlin, tedy rostlin závislých na opylovačích, ze kterých tvoří včely přibližně 80 %. Dobré opylení má za následek hojnost kvalitních plodů.

Flash Dantz, Unsplash.com

Důležitý je však i přínos pro opylování rostlin, které jsou důležitou součástí našeho potravního řetězce a zachování druhové rozmanitosti. Bez včel by převládly tzv. větrosnubné rostliny (opylují se pomocí větru), které by následně vytlačily většinu ostatních. To by mělo za následek vymizení živočišných druhů, které jsou na tyto rostliny navázány. Včely jsou tedy důležité pro zachování potravního řetězce lidí a zvířat a pro udržení biodiverzity ve volné přírodě.

Aaron Burden, Unsplash.com

Včely jsou v poslední době chápány také jako bioindikátor kvality životního prostředí, jelikož jsou velmi citlivé vůči škodlivým látkám. Proto se využívají například i k určení míst s výskytem kovů, jako je olovo, mangan nebo měď.

Mimo to je se včelami, díky jejich výjimečnému čichu, pracováno také při hledání výbušnin nebo drog. Pomocí speciálního výcviku si na danou látku navyknou a ve spojení s odměnou ji ve své blízkosti aktivně vyhledávají. 

Damien TUPINIER, Unsplash.com


Co dalšího jste možná nevěděli...

  • jsou jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka 
  • létají rychlostí 29 kilometrů za hodinu
  • mávnou křídly až 200krát za vteřinu, tato nebývalá rychlost vytváří bzučení, které slyšíme
  • za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů
  • jedna včela vyprodukuje za svůj život přibližně 9 gramů medu
  • včely jednoho úlu navštíví denně přes 225 000 květin - jedna včela navštíví až několik tisíc květin
  • k nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život
  • k nasbírání 0,5 kg medu navštíví přibližně dva miliony květin
  • k nasbírání 0,5 kg medu musí včela vyletět asi 1 600x z úlu a při každé cestě nalétá více jak 10 km
  • k nasbírání 0,5 kg medu včely nalétají více jak 57 000 km, což je více jak jedenkrát kolem světa
  • včela nevidí zelenou a červenou barvu, vnímá je jako černou

Bianca Ackermann, Unsplash.com

 

Včelí tanec

Ne, nejedná se o včelí diskotéky, na kterých by se odreagovaly po pilné práci, ale o způsob komunikace :-)

Vědci po více než sedmi desetiletích potvrdili, že se včely dokážou dorozumívat tancem. Jsou tak spolu s primáty jediní živočichové schopní symbolické komunikace.

Bianca Ackermann, Unsplash.com

Roku 1973 byla udělena Nobelova cena rakouskému etologovi Karlu von Frischovi za výzkum smyslového vnímání včel. Jako první prozkoumal taneční způsoby komunikace mezi včelami a jejich taneční "dialekty". Nyní jeho objev potvrdili výzkumné týmy z univerzity ve Würzburgu a Národního centra pro biologické vědy v Indii. 

Kai Wenzel, Unsplash.com

Včely používají kruhový, osmičkový a natřásavý tanec. Pokud se zdroj potravy nachází v blízkosti několika desítek metrů od úlu, začne včela, která jej objevila, běhat do kruhu.

Je-li však ve větší vzdálenosti, začne objevitelka zdroje tančit po plástvích osmičky a přitom natřásá svým zadečkem. Natočením těchto osmiček ve vztahu k poloze Slunce určuje, kterým směrem se potrava nachází, počtem osmiček a rychlostí včelího tance pak ostatním sdělí vzdálenost. Vrátí-li se včela do úlu, kde najde velký počet včel, které přiletěly s potravou, ale nemají se k dalšímu letu, předvede jim takzvaný natřásavý tanec. Jeho účelem je nalákat ostatní ven za potravou.

Včely jsou v orientaci opravdové přebornice. Nejenže dokážou tanec své kolegyně přenést do prostředí okolní krajiny a orientovat se podle daného azimutu, ale mají v sobě zabudované i jakési hodiny, díky kterým tento azimut najdou i v rozdílnou denní dobu, kdy je Slunce už v úplně jiné poloze vůči úlu.

Zdroj: Pxhere.com

Tekuté zlato

Ne nadarmo se medu přezdívá "tekuté zlato".

Med slouží lidstvu ke slazení přes 150 milionů let, z toho po desetitisíce let jako takřka jediné dostupné sladidlo. Nejen to, starověké civilizace pohlížely na onen zlatavý voňavý nektar, pomalu vytékající z včelích pláství, jako na božský zázrak.

Je zdravější alternativou než rafinovaný cukr a zároveň podporuje imunitu. Obsahuje mnohé vitaminy, minerální látky, stopové prvky, enzymy, koenzymy, flavonoidy, antioxidanty a další bioaktivní látky.

Češi snědí v průměru kilogram medu na osobu za rok, což vychází na jednu kávovou lžičku za týden. Vzhledem k jeho blahodárnému účinku na zdraví to není mnoho. 

Mariana Ibanez, Unsplash.com

Včely med vytvářejí z nektaru květů rostlin nebo z takzvané medovice, což jsou sladké šťávy vylučované některými druhy hmyzu (zejména mšicemi). 
Sebraný nektar a medovici přetvářejí pomocí výměšků hltanových žláz a výslednou sladkou tekutinu uskladňují v plástech.
Zde se v teple, jež včelstvo vytváří, odpařováním mění v hutný a mikrobiálně stálý med. Jde o zdroj potravy a energie, který umožňuje včelám přežít zimní období.

Heather Gill, Unsplash.com

Během zrání se mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Složitý cukr sacharóza se štěpí na jednodušší cukry, především fruktózu a glukózu. Med ovšem obsahuje na tisíce dalších užitečných látek. Dodnes se vědcům nepodařilo všechny popsat a odhalit. Nejspíše i proto, že co med, to originál, jehož složení závisí na neustále se měnících přírodních podmínkách a složení včelí potravy.

Cool Calm Design Lab, Unsplash.com

Druhy medu

Podle původu členíme medy na květové, které vznikly převážně z nektaru květů, a medy medovicové, které vznikly především ze sladkých šťáv produkovaných hmyzem.

Květové medy, jež vznikají z nektaru, včelaři dělí na jednodruhové podle rostlin, jejichž nektar převažuje v pastvě včel, a smíšené. Toto označení je pouze přibližné, protože čisté jednodruhové medy se v praxi nevyskytují - včelař med vytáčí až po určité době a v plástech pravděpodobně zraje i snůška z jiných rostlin.

Visual Stories / Micheile, Unsplash.com

Medovicové medy - dostatečný výskyt medovice pro medovou snůšku je podmíněn přemnožením stejnokřídlého hmyzu, který se živí šťávou z rostlinných pletiv a přebytek cukrů z rostlinné šťávy svým trávicím ústrojím vylučuje. Medovice tedy v rostlině nevzniká, ale díky producentům medovice je na povrch listů a jehličí vylučována.

Od květových medů se liší především tmavší barvou a pomalou krystalizací. Medovicový med bývá zpravidla tmavší barvy, je více aromatický a v chuti ostřejší až kořenitější. Obsah jednoduchých cukrů může být nižší než u květového medu, zato obsah minerálních látek a rostlinných barviv je vyšší.

Archana GS, Pexels.com

Stáčení medu

Z plástů se med vytáčí působením odstředivé síly v tzv. medometech. Před vytočením plástů je potřeba odstranit vosková víčka z medných buněk.
Vytáčet je třeba teplé plásty, nejlépe bezprostředně po jejich odebrání z úlu. Vychladlé plásty je nutno nahřát v teplé místnosti asi na 25 °C, jinak je vytáčení zdlouhavé a nedokonalé.

Cool Calm Desing Lab, Unsplash.com 

Med se z medometu přes síto vypouští do stáčecí nádoby a ponechá několik dní odstát v teple. Všechny nečistoty po nějakém čase buď vyplavou na povrch nebo klesnou ke dnu. Nečistoty se nakonec seberou a med se plní do vhodných nádob.

Bianca Ackermann, Unsplash.com

 

Včelí architekti

Není náhoda, že se včely při budování včelího úlu zaměřují na získání maximálního množství prostoru za pomocí minimálního množství stavebního materiálu. Ve 4. století řecký geometr Pappos z Alexandrie napsal: „Na základě jisté geometrické předvídavosti včely vědí, že šestiúhelník je větší než čtverec nebo trojúhelník a pobere víc medu se stejnou spotřebou materiálu a práce.“ Struktura včelí plástve byla inspirací pro mnoho odvětví, od architektury po chemické inženýrství a medicínu. 

Duo Tower Singapur, zdroj fotografie: Bna Ignacio, Unsplash.com

 

Muzeum Soumaya, Mexico City, zdroj fotografie: Ricky Berrelleza, Unsplash.com

Když ve čtvrtém desetiletí před naším letopočtem psal Marcus Terentius Varro Reatinus knihu o zemědělství, uvedl, že pro tvar včelí plástve existují dvě možná vysvětlení. První říká, že šestiúhelníky v plástvi přirozeně vyhovují šesti včelím nohám. Druhé je matematické: šestiúhelníky byly podle tehdejších matematiků nejlepší způsob, jak zaplnit plochu, a tedy také nejlépe využít místa v plástvi.

Není jasné, jaký důkaz pro své tvrzení Varro měl, ale opravdu to tak je. V roce 1999 nalezl obecný matematický důkaz pro tuto domněnku Thomas C. Hales. Od té doby jsou včely oficiálně ve využití plochy plástve nepřekonatelné.

Nyní se ovšem zdá stále jasnější, že přímo tento tvar nestavějí. Pozoruhodné uspořádání jim vzniká „pod rukama“ samovolně. Včely vytvářejí kruhy, ale ty se postupně formují do šestiúhelníků jemným stékáním vosku, který částečně taje díky teplu vydávanému těly speciální skupiny včelích dělnic. 

Zdroj: Pxhere.com

Skladování medu 

Nádoby s medem uchovávejte v temnu a suchu. Nejlepšími materiály pro uskladnění medu jsou sklo a kamenina. Dříve se med skladoval i v dřevěných obalech vylitých včelím voskem. Také tvar nádob na med má svůj význam. Uložený med dříve nebo později vykrystalizuje, proto musíme mít možnost nádobu s medem šetrně ohřát.

Zdroj: Pxhere.com

Vysoký obsah cukrů působí do značné míry samokonzervačně, takže ve vhodných podmínkách si med uchová plnou kvalitu několik let. Avšak příliš dlouhým skladováním ztrácí med své aroma. Rozkládají se v něm cukry, čímž přichází o svou biologickou hodnotu, tmavne a získává nevhodnou chuť.

Někteří včelaři vyrábí také med pastovaný. Ten má krémovitou konzistenci a oblíbený je především proto, že jej lze mazat na chléb v silnější vrstvě, aniž by stékal. Med je vlastně zkrystalizovaný, ovšem cukerné krystaly jsou velmi malé.

 

A kde med nakupovat? 

Ideální je samozřejmě kupovat med přímo od včelaře. Medy prodávané v obchodních sítích jsou velmi často medy dovozové a obsahují tedy nektar a medovici z cizokrajných rostlin, na které nejsme zvyklí. Navíc obvykle pocházejí ze vzdálených končin a med pak nešetrným zacházením při přepravě ztrácí svou jakost. V horším případě dochází k tepelné úpravě medu nebo přidávání náhražek a jiných látek snižujících jeho cenu, ale tím bohužel zároveň také kvalitu.

Ať už se jedná o medy tuzemské nebo dovezené, jsou zpracovateli ve velkých objemech smíchány, aby bylo dosaženo jednotné chuti a konzistence u všech prodávaných balení. Med tak ztrácí svou osobitou chuť a složení získané z dané lokality. Jeho původ je pro spotřebitele prakticky anonymní.

V případě, že nemáte možnost obrátit se na včelaře ve svém okolí, je další alternativou nákup medu na farmářských trzích. Zde pozor na překupníky medu, kteří se za včelaře jen vydávají. U většiny stačí k odhalení pouhá otázka na rozdíl mezi květovým a medovicovým medem, případně jak tyto medy vznikají. Každý včelař vám na tuto otázku rád odpoví.

 

Střešní včelaři

Určitě vám přijde zajímavý fakt, že včelařit se dá i v centru města. V Praze se na střechách včelaří například v Národním divadle, Rudolfinu, na střechách obchodních center, bank či veterinární kliniky. Mimo střechy budov najdete v hlavním městě včelí úly i v Divoké Šárce, v Botanické zahradě v Troji, v Hostivařském lesoparku nebo v Prokopském údolí. 

Specifickým místem je pak letiště Václava Havla. Tam včely využívají pro biomonitoring ovzduší. Pyl, který nasbírají v okolí letiště, se testuje v laboratořích na obsah těžkých kovů a dalších látek. 

Proč je včelaření na střechách tak populární? K úlům je snadný přístup, jsou chráněny před přírodními vlivy, před vandaly a v případě, že je poblíž park, včely mají i snadný přístup k potravě. Včelám také nehrozí otrava chemickými hnojivy a med je stejně kvalitní, jako med venkovský. Pro podporu a propagaci střešního včelaření u nás dokonce vznikl Klub střešních včelařů.

Svá čtyři včelstva na včelím stanovišti na střeše centrály Raiffeisen stavební spořitelny v Praze má pan Jiří Cafourek.

 

Včelka Mája

Jako bonus na konec nelze nezmínit jednu velmi slavnou včelku, a to animovanou Máju. Jako malá jsem ji milovala a stejně tak i titulní písničku od Karla Gotta ... pokud chcete, můžete zavzpomínat zde

Jari.ticha, Včelka tričko

Co jsem do dnešní doby netušila, seriál pochází z koprodukce Japonsko / Západní Německo / Rakousko a volně navazuje na dětskou knížku Včelka Mája a její příhody, kterou napsal německý autor Waldemar Bonsels v roce 1912. V tom případě slaví Mája letos své 109. narozeniny! 

 

A jaké včelí a medové krásy najdete na Fleru? 

Meduška - medové dárky, Skořicová svíčka z včelího vosku  

Katka - patchwork, Povlak na poštář Včelkový

aSnílek, Poupě 2v1 sada

Katarina Žiak, Napichovací náušnice Včelí plást

Mandala Beads, svíčka Včelí úl

CORRAL, brož Bzzz...

Včelí domečekVčelí domeček se stříškou

Poppyhead bags, batoh hranatý Plástve

Alžběta Tkadlecová, náušnice Včely

Meduška-medové dárky, Pastovaný med s chilli

Ajab, náhrdelník Včelí královna

Efa - dekorace, Volně stojící včelka

Chiral Artist, náušnice Včelí plástev

Pubba, dortové svíčky ze 100% včelího vosku

Malebno, Dřevěný motýlek

Trumpetka, náhrdelník Včelí královna

Magaela, korunka Včelí královna

Good mood kit, Sada na výrobu svíček z voskových plátů

KARANE, Voskovaný ubrousek z biobavlny a včelího vosku

Nature in drop, přívěsek Pokovený včelí plást

JanaCervena, Přívěsek roll-on včela

OliKo creative studio, Crazy včelí batoh TO Bee

Savon de V, Výživný balzám s včelím voskem na velmi suché rty 

Circus mind, brož Včelí úlek

Mýd Lenka, Medový balzám na rty

Mýdlárna ERDÉ, přírodní mýdlo s včelím voskem Arganové pohlazení

Keramika Javorník, Truhlík malý včelka

Drž. Dostaneš kůži, Kožený zápisník

Milujeme hmyz, obraz Včelka v letu

dřevo-šperk, puzetové náušnice Včely na plástvi

Ateliér Míša, Včelička

Alchifer - umělecký kovář, Včela kovaná

Ilona Šlechtová, Poštovní schránka včelka

Bkeramika Buš, Meďák včelka

Laser-art-atelier, náhrdelník Včela

Tamarchi, náušnice "Only one" honeybee earrings

Stanislav Týmal, Bujonka včelka

M.A.i.O., Dřevěné USB včela

radmil, peněženka Včelí plástve

 IVANA PRUKNEROVÁ, cedulka

z jantaru, náhrdelník Mája

Mrozci, Létající včelka Elinka

Rockstone, náhrdelník Úloha včely

de Amor, plechový hrneček Maminčina medovinka

Škutypa, Sponka včelka

Pampalini, peněženka Včelky

ivcatko, Malované botky včeličkové 

 

Nevím jak vy, ale já se při sepisování tohoto článku nemohla dočkat, až upeču čerstvý chleba, který namažu máslem a pokapu zlatavým medem! ♥

 

 

 

 

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/

https://vcelstva.czu.cz/vcely-med/potrebujeme

https://www.chytrazena.cz/11-zajimavosti-o-vcelach-a-medu-47722.html

http://www.vceliobchudek.cz/vceliobchudek/5-O-VCELACH-A-VCELARENI/4-VCELARSKE-ZAJIMAVOSTI

https://www.ireceptar.cz/

https://www.czechsight.cz/

https://www.lesnimedneexistuje.cz/medovicovy-med/

https://www.vscht.cz/

https://www.technickytydenik.cz/

https://klub-stresnich-vcelaru.webnode.cz/

https://www.c-budejovice.cz/

 

Zdroj titulní foto: Ion Ceban, Pexels.com